Richard Francis Burton (uiteraard niet te verwarren met de acteur Richard Burton van een eeuw later) was een Brits consul, ontdekkingsreiziger, vertaler en oriëntalist. Hij was bekend, volgens zijn tijdgenoten eerder berucht, om zijn opvliegend karakter en zijn nonconformisme met de victoriaanse moraal. Hij werd vandaag 200 jaar geleden geboren.

In 1853 maakte Richard Burton vermomd als moslim een pelgrimage naar Mecca mee. Burton had zich zeer goed voorbereid en had zich zelfs laten besnijden. Hoewel Burton zeker niet de eerste Europese niet-moslim was om de Hadj te maken (Ludovico di Varthema deed dit al in 1503), was zijn pelgrimstocht de meest bekende en best gedocumenteerde van de tijd. Burtons tocht naar Mekka was gevaarlijk en zijn karavaan werd aangevallen door bandieten. Uiteindelijk lukte het Burton om Mekka en Medina te bezoeken.
Met zijn vertaling van de Kama Sutra, de Decamerone en de Vertellingen van 1001 Nacht heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de erotische literatuur in West-Europa. Uit de voetnoten blijkt zijn grote belangstelling voor de homo-erotische component. En dat is nogal logisch, want Burton was zelf homoseksueel. Uiteraard wel in een tijd dat men zoiets niet mocht weten, zodat hij wel gehuwd was met Isabel Arundell, die hij als een secretaresse behandelde en uit wier buurt hij eigenlijk het liefst van al bleef.
Het huwelijk bleef kinderloos en volgens sommigen was dat te wijten aan het feit dat het een “mariage blanc” was. Niet-geconsumeerd, zouden de katholieken zeggen, een uitdrukking die Arundell goed zou moeten kennen, want zij was zo’n fanatieke anti-semitische katholiek dat men er moeilijk medelijden mee kan hebben. Burton had overigens wel syfilis overgehouden van zijn premaritale heteroseksuele experimenten met inlandse schonen. Na zijn dood verbrandde zijn weduwe alle documenten die op zijn geaardheid konden wijzen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.