Amy Pieters (foto Hoebele via Wikipedia) heeft de goeie start van het seizoen van SD Worx doorgetrokken in Nokere Koerse. De Nederlandse was de snelste van een trio dat het peloton verschalkte. Lotte Kopecky sprintte naar de 4e plaats. (Sporza)

Amy Pieters (Haarlem1 juni 1991) is een dochter van oud-wielrenner Peter Pieters en een zus van Roy Pieters. In 2006 werd ze op de baan kampioen in het omnium en in de individuele tijdrit op de weg. Daarnaast werd ze tweede in de nationale wegwedstrijd. In 2007 werd ze kampioen op de weg en tweede op de tijdrit, nog steeds bij de nieuwelingen. Datzelfde jaar werd ze echter ook kampioene op de 500 meter, individuele achtervolgingkeirin en puntenkoers en tweede op de scratch.

In 2008 won ze nogmaals de 500 meter, achtervolging, keirin en puntenkoers maar werd ditmaal ook kampioen op de scratch. Op de weg werd ze in beide wedstrijden tweede. Ze wist de derde plaats te veroveren op de Europese kampioenschappen puntenkoers voor junioren. Bijkomende uitslagen waren de derde plaats in de Omloop van Borsele voor junioren en de derde plaats in de Zesdaagse van Amsterdam, samen met Lotte van Hoek.

In 2009 werd ze in Kopenhagen tweede op de ploegenachtervolging in een wedstrijd om de wereldbeker, samen met Vera Koedooder en Ellen van Dijk. Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor elite werden ze vierde. Ze werd tweede op het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor junioren en wederom derde in de Omloop van Borsele voor junioren.

In 2010 reed ze voor het eerst als prof. Haar eerste prestatie was een vijfde plaats op het wereldkampioenschap op de ploegenachtervolging. Op de Olympische Spelen van Londen 2012 kwam Pieters uit op de ploegenachtervolging samen met Ellen van DijkKirsten Wild en Vera Koedooder en werd daar 6e.

Op de weg won Pieters in 2014 de Omloop Het Nieuwsblad, de 2e etappe in de Ladies Tour of Qatar en in 2015 de proloog in de Route de France. Ook behaalde ze ereplaatsen in de Ronde van DrentheLa CourseHolland Hills ClassicLe Samyn en Open de Suède Vårgårda.

Op 21 mei 2018 won Pieters de derde etappe in de Baskische etappekoers Emakumeen Bira. De renster van Boels-Dolmans versloeg in de etappe over 114,5 kilometer met start en finish in Aretxabaleta de Zweedse Emilia Fahlin en de Duitse Clara Koppenburg in de eindsprint van een kopgroep bestaande uit negen rensters. Haar zege was de derde Nederlandse zege op rij in de Baskische etappekoers meetellend in de UCI Women’s World TourSabrina Stultiens was twee dagen daarvoor de beste in de openingsrit, Annemiek van Vleuten won een dag eerder de individuele tijdrit. Op 7 augustus behaalde ze, net als het jaar ervoor, brons in de koppelkoers op het EK baanwielrennen met Kirsten Wild. Op 25 augustus won Pieters de Bretonse World-Tourwedstrijd GP Plouay door Marianne Vos en Coryn Rivera te verslaan in de sprint.

Op 2 maart 2019 won Pieters samen met Kirsten Wild de koppelkoers tijdens het Wereldkampioenschappen baanwielrennen in de Poolse stad Pruszków. Op 10 augustus van dat jaar werd ze in Alkmaar Europees kampioene in de wegwedstrijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.