Het boek Jij bent van mij van Peter Middendorp handelt over een waar gebeurd verhaal. Een jonge boer, Tille Storkema, vergrijpt zich op een nacht aan een zestienjarig meisje van het dorp. Zij wordt ’s anderendaags dood teruggevonden in een weiland. Tille is boer, echtgenoot van Ada en vader van twee kinderen. Dertien jaar lang raakt het raadsel van de dood van het meisje niet opgelost. Dorpsmensen blijven erover praten en leggen de schuld bij mensen van het asielzoekerscentrum. Tille is toegewijd, zowel voor zijn melkkoeien als zijn kinderen. Wanneer uiteindelijk een DNA-onderzoek van alle mannen uit het dorp wordt uitgevoerd, valt Tille alsnog door de mand…

De schrijver heeft dit verhaal verteld vanuit het standpunt van de dader. We krijgen een genuanceerd portret van hem. De stijl is mooi met vooral sfeervolle natuurbeschrijvingen. Ik heb het vooral moeilijk met dit soort boeken waarbij de auteur als het ware “in het hoofd kruipt” van de dader. Ik vraag me af of dit wel kan. Op het eerste gezicht is dit geslaagd, maar wie zegt dat dit echt de emoties van de dader zijn. Ik heb dit boek gelezen in het kader van onze leesgroep en kijk uit naar de bespreking om te horen wat de anderen hierover te vertellen hebben. Zelf zou ik dit boek aan niemand aanbevelen.

Fons Mariën, 24/07/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.