Accordeonist, toetsenist, zanger, cabaretier Bert Lenny, pseudoniem van Bert Lenssens (foto Albert Lenssens via Wikimedia) volgde reeds als 8-jarige accordeonlessen in het café van zijn grootouders op de Muide, waar veel accordeonisten kwamen. Hij volgde muziekacademie in Ledeberg en Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en won op jeugdige leeftijd wedstrijden met zijn accordeon.

Toen hij 10 jaar was, richtte hij zijn eerste orkestje op met zijn neef Rudy Lenssens (pseudoniem Ruth Lenny) aan de drums. Vanaf de jaren 1970 richtte hij zijn eigen populair orkest op met vijf muzikanten onder de naam Orkest Bert Lenny’s Combo (1974-1981). In de jaren zeventig had hij ook goed tien jaar zijn eigen accordeonschool, de Crucianelli’s en later de Gentse Accordeonclub genoemd. In 1980 scoorde hij een relatieve lokale hit met “De Strop”, op tekst van Hubert Van Damme (pseudoniem van Bert Noël) en muziek van Roger Leneeuw (pseudoniem van Roger Filip) elders genoteerd onder de titel “Als strop ben ‘k ik geboren”, en aanvankelijk een carnavalshit voor Eddy Van den Bossche (toenmalige schoonbroer van Bert Lenny). Een tijd later maakte hij ook samen met Bert Noel een single over “De werkmannen van de stad” later heropgenomen voor zijn ex-collega’s van de reinigingsdienst van Ivago: “De mannen van Ivago”. Bert Lenny werd beroepsartiest in 1991 en was een veel gevraagde begeleider van Vlaamse artiesten zoals: Jan Theys, Jacques Raymond, Katrien Gallez, Ray Franky, Jean Walter, Lily Castel, Johnny White, Yvette Ravel, en vele anderen… op keyboard en accordeon. Na het stopzetten van zijn beroepscarrière in 2000 trad hij in 2002 weer op met het Driedekkergezelschap. Met Noël Fack (oprichter) en Georges Van Zeeveren treedt hij tot op heden op als “The Accordeon Stars“. Na een lange inactiviteit wegens ziekte (2009) startte hij in 2010 een showprogramma op in familieverband: De Lennys samen met neef Ruth en zoon Nico Lenny. Bert Lenny kreeg in mei 2013 weer even nationale bekendheid toen zijn schoondochter Magali hem inschreef voor het VTM-programma “Manneke Paul” van Paul De Leeuw, waarin hij als cadeau een accordeonstatief kreeg, om zijn zwaar instrument niet meer te moeten dragen.

Freek Neirynck       

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.