De auteur van Israël, van lieveling tot paria is Hans Knoop, een Nederlands journalist en Jood (foto Rob Bogaerts via Wikipedia). Als correspondent verbleef hij een tijd in Israël, coverde hij de oorlogen in 1967 en 1973. Hij kiest in dit boek resoluut voor de verdediging van Israël en zoekt naar de redenen waarom Israël in de ogen van de internationale gemeenschap (en in het bijzonder Nederland) evolueerde van lieveling (in 1967) tot paria (de afgelopen decennia). Hij vangt aan met een hoofdstuk dat zijn persoonlijk verhaal vertelt (als correspondent) en dat bij wijlen erg anekdotisch is. In een ruimer tweede deel gaat hij dieper in op de veranderde beeldvorming en o.m. de rol van de journalistiek hierin. Ten slotte eindigt hij met een hoofdstuk over actuele kwesties (zoals de oorlog in Gaza van 2008-9, de muur…).

Knoop schrijft vanuit het standpunt dat Israël recht heeft van bestaan (wat door Arabische buren niet gedeeld wordt) en probeert zoveel mogelijk de Israëlische standpunten te verdedigen tegen een meer algemene verspreide (linkse) opinie die de kant kiest van de Palestijnen. Nochtans geeft hij hier en daar ook wat kritiek (met name op de nederzettingenpolitiek).

Een niet objectief boek over de Israëlische kwestie, maar toch de moeite waard om ook dit standpunt duidelijker te begrijpen.

Fons Mariën, 14/12/2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.