Dominic Joseph Fontana, beter bekend als D.J. Fontana, zou vandaag zijn negentigste verjaardag vieren, ware het niet dat hij reeds in 2018 is overleden zoals Elvis-kenner Marc Van Vlierberghe terecht opmerkt. Fontana staat inderdaad het best bekend als de eerste drummer van Elvis Presley. En dat gedurende 14 jaar.

Met de bijnaam “D.J.” werkte Fontana bij Louisiana Hayride, een radio- en later televisieshow. Tijdens de uitzendingen van zaterdagavond was hij de “in-house-drummer”. In oktober 1954 werd Fontana ingehuurd om te spelen met “The Blue Moon Boys”, bestaande uit Elvis Presley (zang en gitaar), Scotty Moore (gitaar) en Bill Black (contrabas). In augustus 1955 werd hij volwaardig lid van de band. Fontana speelde mee op de vroegere hits van Presley en drumde in totaal met 460 opnames mee, opgenomen bij RCA Records. Met The Blue Moon Boys trad Fontana vaak op en verscheen ook meerdere malen op televisie, waaronder in de Ed Sullivan-Show. Hij is ook te zien in vier films van Presley: “Loving You”(1957), “Jailhouse Rock”(1957), “King Creole”(1958) en “G.I. Blues”(1960).
De band stopte officieel in 1958, hoewel Fontana en Presley in de jaren zestig meerdere malen samen hebben gespeeld, vaak vergezeld door Moore. Fontana speelde in 1968 mee tijdens de bekende comeback van Presley, bekend als The ’68 Comeback Special. Ook Moore speelde mee, maar voor beiden was dit de laatste keer dat ze met Presley zouden werken.
Fontana vertrok naar Nashville, waar hij verderging als sessiemuzikant. Hij jamde en nam op met onder andere Paul McCartney, Johnny Cash, Dolly Parton en Waylon Jennings. In 1983 gaf Fontana zijn eigen boek uit, genaamd D.J. Fontana Remembers Elvis, dat gaat over zijn jaren dat hij met Presley speelde. In augustus 1997 – 20 jaar na Presleys dood – reüneerden Fontana en Moore om een cd op te nemen, genaamd All The King’s Men. Keith Richards, Ron Wood, Cheap Trick, Jeff Beck en leden van The Band speelden mee.
Fontana heeft ook diverse malen in Nederland en België opgetreden met gitarist Scotty Moore en de Nederlandse rock-‘n-rollzanger René Shuman.
De Engelse zanger Glyn Geoffrey Ellis ontleende zijn artiestennaam aan D.J. Fontana en noemde zich Wayne Fontana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.