Karen Armstrong is een Britse ex-non die zich ontpopt heeft tot een bekend auteur van boeken over godsdienst, met name vooral de monotheïstische godsdiensten.

In het boek Islam. Geschiedenis van een wereldgodsdienst vat ze de geschiedenis van de islam samen, beginnend met de ‘openbaring’ aan profeet Mohammed in Arabië in de zevende eeuw, tot het begin van de eenentwintigste eeuw. Een lange periode om samen te vatten in 320 bladzijden, bovendien gaat het om een geschiedenis waarin heel veel gebeurd is: veroveringen, onderlinge afrekeningen, schisma’s, diverse ontwikkelingen in uiteenlopende geografische gebieden. Dat betekent dat ze niet op alle concrete situaties diep kan ingaan, maar zich beperkt tot de algemene lijnen.

Het is duidelijk dat Armstrong als gelovige vrouw een vrij rooskleurig beeld heeft van de islam. Toch leest dit boek als een verhaal dat bol staat van (onderling) geweld. Het boek is nuttig voor wie meer over de geschiedenis van de islam wil weten, maar een kritische lectuur is aanbevolen.

Fons Mariën, 14 juli 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.