Luidens de flaptekst is het boek Islam voor ongelovigen van Lucas Catherine een frisse kijk op de geschiedenis van de islam. Waarin dat frisse bestaat is me niet duidelijk. Inderdaad brengt de auteur hier de geschiedenis van de islam maar soms gaat het meer over de geschiedenis van de Arabische wereld. Uiteraard zijn de twee erg verweven, echt helemaal overlappen ze niet. Zo heeft Catherine het ook over de rol van Uncle Islam (waarmee hij Uncle Sam bedoelt) en de oliebelangen. De auteur is heel goed thuis in de Arabische wereld en het boek bevat talrijke interessante weetjes en leuke anekdotes. Maar interessant is ook om te zien wat de auteur vergeet te vermelden of slechts eufemistisch benadert. Zoals het statuut van dhimmi wat hij als beschermeling duidt en aldus de hele vernederende en onderdanige positie van dhimmi’s (joden en christenen onder moslimbestuur) onvermeld laat.

Hij schrijft over de moefti El Hussein van Jeruzalem, maar vergeet diens contacten met Himmler en Hitler in de jaren veertig te vermelden. Over de Arabische slavenhandel lezen we niets. De auteur is eenzijdig bevooroordeeld voor de Arabieren/islam, zo betitelt hij de kruisvaarders als barbaren (wat ze wellicht ook waren) maar zwijgt hij in alle talen over de barbaarse wijze waarop de islam in de eerste decennia na Mohammed zich verspreidde over het Midden-Oosten, Perzië, Noord-Afrika en Spanje. Het boek dateert van 1997, dus recentere evoluties (de toename van islamterreur) blijft onbesproken, maar dat kan niemand hem ten kwade duiden.

Fons Mariën, 05/12/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.