De Franse actrice Brigitte Fossey (geboren in Tourcoing) viert vandaag haar 75ste verjaardag.

Fossey startte haar carrière piepjong als vijfjarige jeugdactrice met de hoofdrol in de film Jeux interdits van René Clément. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig volgden een hele rits rollen in speelfilms als “Raphaël ou le Débauché” (1971) van Michel Deville, Les Valseuses (1974) van Bertrand Blier, L’Homme qui aimait les femmes (1977) van François Truffaut, La Boum (1980) van Claude Pinoteau en Un mauvais fils (1980) van Claude Sautet. Brigitte Fossey’s rol werd echter door regisseur Giuseppe Tornatore uit “Cinema Paradiso” weggeknipt om veertig minuten te winnen, aangezien de Italiaanse pers erg negatief op een eerste visie had gereageerd (te langdradig).
Ze werd in 1977 genomineerd voor de César voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Le Bon et les Méchants en in 1978 genomineerd voor de César voor beste actrice voor haar rol in de film Les Enfants du placard van Benoît Jacquot (foto).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.