Vandaag is het vijftien jaar geleden dat de Amerikaanse sopraan Anna Moffo in haar woonplaats New York is overleden aan een hartinfarct. Ze was 73 (foto Harry Pot via Wikipedia). Moffo, die behalve om haar stem ook vermaard was vanwege haar ravissante verschijning, trok zich in de jaren tachtig terug van het podium. Ze streed reeds sedert 1975 tegen de gevolgen van borstkanker.

Geboren in Wayne in de Amerikaanse staat Pennsylvania als dochter van een schoenmaker, studeerde Moffo zang aan het Curtis Institute in Philadelphia. Ze kreeg een beurs om verder te studeren in Italië en maakte daar meteen op haar 23ste haar debuut op het festival van Spoleto. Haar internationale doorbraak kwam er toen Moffo furore maakte in de hoofdrol van een televisieproductie van Puccini’s opera Madama Butterfly.
Moffo’s carrière ontwikkelde zich vervolgens via engagementen in het festival van Aix-en-Provence, de Chicago Lyric Opera, en operahuizen en festivals in San Francisco, Londen, Berlijn, Hamburg, Wenen, Salzburg en Milaan.
Ze werd in de jaren zestig een van de iconen van de Newyorkse Metropolitan Opera, waar ze vooral in het Italiaanse repertoire schitterde en omarmd werd als de ideale Violetta in Verdi’s opera La Traviata. In die jaren had ze gedurende drie jaar zelfs een eigen televisieprogramma, The Anna Moffo Show.
Met haar temperament en schijnbaar immer jeugdige verschijning gold Moffo ook als een toonaangevend vertolkster van operakarakters als Susanna in Mozarts Figaro, Nannetta en Gilda in Verdi’s Falstaff en Rigoletto, Mimi in Puccini’s La Bohème, Marguérite in Gounods Faust en Manon in de gelijknamige opera van Massenet. In 1968 maakte ze twee lange speelfilms, waarin gewaagde liefdesscènes haar een deel van haar opera-publiek kostten en het is natuurlijk nog maar de vraag of de voyeuristische liefhebbers samen met haar de overstap hebben gemaakt naar de “ernstige” muziek. Anderzijds was het alleszins de moeite waard (om het te proberen of gewoon: full stop), want ook na haar afscheid van het podium bleef Moffo in Amerika actief als tv-verschijning en pleitbezorgster van de operakunst. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.