Cees Bol (foto Nicola via Wikimedia) heeft de tweede etappe in de Koers naar de Zon gewonnen. Hij was de snelste na een nieuwe massasprint. Even probeerde Deceuninck-Quick.Step waaiers te trekken, maar alles kwam snel weer samen. Een massasprint was onvermijdelijk. Daarin was de Nederlander Cees Bol de snelste vóór Mads Pedersen. Michael Matthews werd derde en is de nieuwe leider. (Het Nieuwsblad)

Cees Bol is afkomstig uit Zaandam en won in 2015 het sprintklassement in de Ster ZLM Toer, met een voorsprong van twee punten op zowel Twan Brusselman als Jetse Bol (geen familie).

In de Paris-Arras Tour in 2016 werd Bol tweede, zeven seconden achter Rémi Cavagna. In de Olympia’s Tour stond Bol na de ploegentijdrit dertiende in het het algemeen klassement. Na zijn vierde plek in de tweede etappe stond hij tweede, op zestien seconden van leider Pavel Sivakov. Na de vijfde etappe, waarin Bol achter Christopher Latham tweede werd in de massasprint, nam hij de leiderstrui over van de Rus. In de laatste etappe wist hij zijn positie met succes ter verdedigen, waardoor hij Jetse Bol opvolgde op de erelijst. Elf dagen later sprintte hij op het wereldkampioenschap voor beloften naar de vijftiende plaats.

Omdat Rabobank aan het eind van het seizoen 2016 stopte met de sponsoring van de opleidingsploeg, moest Bol op zoek naar een nieuwe ploeg. Hij tekende een contract bij SEG Racing Academy. In zijn eerste seizoen bij die ploeg werd hij onder meer vijftiende in de Gooikse Pijl. Bol miste het grootste gedeelte van het seizoen 2017 door een hersenschudding. In maart 2018 won hij de kermiskoers Wanzeel Koerse en reed hij naar de dertiende plek in de Dorpenomloop Rucphen.

In maart 2019 won hij in dienst van Team Sunweb de kasseienkoers Nokere Koerse. Sindsdien heeft Bol ook een Belgische fanclub. Een aantal Belgen had op Bol geld gewed vanwege zijn leuk klinkende naam. Toen hij als outsider de wedstrijd won, wonnen de wielerfans 2000 euro. Besloten werd dat het geld zou worden gebruikt als startkapitaal voor de fanclub en Bol achterna te reizen, zoals op het NK van 30 juni 2019, waar Bol vijfde werd. Dit lichtte Bol zelf toe in De Avondetappe. Dat jaar won hij ook nog de 7e etappe van de Ronde van Californië, de 1e etappe Ronde van Noorwegen en de GP van Zele.

Door het uitvallen van Tom Dumoulin voor de Ronde van Frankrijk 2019 nam Sunweb Bol mee naar de Tour om zijn debuut te maken. In de 11e etappe werd hij 8e. In de laatste Tourweek besloot Team Sunweb hem vóór een aantal zware bergetappes uit de koers te halen om hem te sparen voor het naseizoen. (Wikipedia)

Op 21 februari 2020 won hij de derde etappe in de Ronde van de Algarve. De Nederlander van Sunweb was in een massasprint in Tavira sneller dan Sacha Modolo en Fabio Jakobsen. Remco Evenepoel blijft leider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.