Albert De Ryck, bode-ceremoniemeester bij het gemeentebestuur van Temse, gaat met pensioen. Sinds zijn indienstneming op 1 juni 2001 heeft hij meer dan 1.600 huwelijken begeleid. Vrijdag 26 februari was zijn laatste: het huwelijk van Urbain Behiels en Marie-Josée Van Landeghem.

Burgemeester De Ryck, neef van Albert, officialiseerde het afscheid met een korte toespraak, waarbij hij de grote kwaliteiten van Albert prees. Hij kreeg bovendien als geschenk de attentie die uitsluitend aan trouwers wordt geschonken: twee champagneglazen met daarin gegrift het wapenschild van Temse.
Op bovenstaande foto herkennen we v.l.n.r. gemeentebeambte Joeri Noens, burgemeester Luc De Ryck, Marie-Josée Van Landeghem, Urbain Behiels en Albert De Ryck.
Op vrijdag 4 maart werd Albert op feestelijke wijze uitgewuifd. Vijftien jaar lang was hij één van de bekendste gezichten van het gemeentebestuur. Zijn grote, veelzijdige kwaliteiten werden op de afscheidsviering toegelicht door burgemeester Luc De Ryck en gemeentesecretaris Luc Verhulst. Zijn collega’s zorgden voor een amusant programma, dat Albert zonder twijfel voor altijd zal bijblijven.
Sinds de ingebruikname van het gemeentehuis in 1906 heeft Temse 6 bode-ceremoniemeesters gehad. De eerste 3 – Lies Goffa, Désiré Van Schoor en Remi De Roeck – woonden met hun gezin in het gemeentehuis. In 1972 deed Raf Van De Vijver zijn intrede. Hij werd in 2001 opgevolgd door Albert De Ryck.
Op maandag 7 maart duidde het schepencollege zijn opvolger aan: Tania Maes.
email01Op bovenstaande foto worden Albert De Ryck en zijn partner Jeannine Cornelis omringd door het schepencollege.
Ik mag dit afscheid echter niet laten passeren zonder daar ook een eigen woordje aan toe te voegen. Niet alleen omdat ik Albert meegemaakt heb in de tijd dat hij zijn functie uitoefende (vooral dan in de periode dat mijn ouders in de serviceflats verbleven), maar vooral omdat het één van mijn beste jeugdvrienden is geweest.
Naar aanleiding van de dood van zijn oudere broer Jean heb ik al in het lang en het breed uitgelegd hoe mijn verhouding was t.o.v. het gezin De Ryck. Hoe ik tegen de verwachtingen in niet zozeer bevriend was met Jean, die precies even oud was als ikzelf, maar wel met de (als ik me niet vergis) drie jaar jongere (Al)Bert. Eerst en vooral dient dan ook gezegd dat “den Bert” (die “t” werd en wordt niet uitgesproken in Temse) op zijn leeftijd vooruit was. Op bepaalde vlakken stak hij mij zelfs voorbij. Ik zal hier maar niet ingaan op wat ik hiermee juist bedoel, maar als ik zeg dat het verre Noorwegen hierbij een belangrijke rol heeft gespeeld, dan zal hij wel weten waarover ik het heb en er hopelijk nog eens smakelijk kunnen mee lachen.
Bert was ook een kenner van sixties-popmuziek en we hebben dan ook tal van singles en elpees uitgewisseld. Zelfs op latere leeftijd (de tijd in de flatjes dus) heeft Bert me nog een CD uit de sixties bezorgd die voor mij al die tijd onvindbaar was gebleken (een CD van Plastic Penny met daarop hun enige hit “Everything I am”). De keren dat ik Bert in die tijd dan ook tegenkwam buiten de flatjes, was dan ook meestal op popquizzen, waarop ik hem in de toekomst nog altijd hoop te ontmoeten. Het ga je goed, Bert!
331228_2518782216715_551637742_oOp de foto Bert (in het midden) bij de opname van een diafilm van Erik Westerlinck naar een scenario van mij, zo rond 1970.

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: Albert De Ryck, gemeentelijke ceremoniemeester van Temse, neemt afscheid

 1. Hallo Albert,
  hier ist Ewald van Gaever aus Deutschland. Bist Du es? Verheiratet mit Denise?
  Denise Buytaert Voet, meine Nichte. Ich möchte sie so gerne wiedersehen. Kannst du mir sagen, wie es ihr geht und wo sie ist?
  Bitte antworte mir.
  Ewald

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.