Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Amerikaanse rockabilly-zanger Johnny Preston is overleden. Hij werd op 18 augustus 1939 in Beaumont, Texas, geboren als John Preston Courville. Uit zijn familienaam kan men al afleiden dat hij Cajun voorouders had. Preston vormde op school zijn eerste bandje: The Shades. Toen ze op een avond in 1958 in een club in Beaumont speelden, werd Preston ontdekt door J.P.Richardson, beter bekend als The Big Bopper.

Richardson was onder de indruk van Prestons zangtalent en bood hem aan een nummer op te nemen. Preston was echter zo zenuwachtig tijdens deze opname dat er nooit een single uitgegeven werd. Richardson bood Preston echter een tweede kans en vroeg hem het door hem geschreven nummer Running Bear in te zingen. Richardson werd bij het schrijven van het nummer over Running Bear en zijn geliefde Little White Dove geïnspireerd door een reclame van Dove zeep, wat heel wat minder poëtisch is dan de versmelting van een Indiaanse legende met één uit onze cultuurwereld (“Twee koningskinderen”). De Indianengezangen in het nummer worden gezongen door Richardson zelf, countryzanger George Jones en producer Bill Hall.
Vlak voordat Mercury Records het nummer wilde uitbrengen, kwam J.P.Richardson om het leven bij een vliegtuigongeluk. Bij dit ongeluk op 3 februari 1959 kwamen ook Buddy Holly en Ritchie Valens om het leven (“the day the music died”, Don McLean in “American pie”). Vanwege dit voorval werd de release van de single uitgesteld tot augustus 1959. Het nummer werd langzaam bekend en werd uiteindelijk een nummer 1-hit in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland en Vlaanderen bereikte het nummer de tiende plaats. Ook de opvolgers Cradle of love en Feel so fine, een cover van Shirley & Lees Feel so good werden hits. In datzelfde jaar nam hij ook Charming Billy op, dat in dezelfde nursery rock-sfeer te situeren is.
In 1961 was het succes van Johnny Preston vrijwel overal over. In zijn thuisland had hij nog twee kleine hitjes met Leave my kitten alone, een Little Willie John-cover, en Free me. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Preston trad echter nog steeds op in Amerika en Engeland met zijn oude repertoire en woonde in Texas. Voor zijn pionierswerk voor de rockabilly is Johnny Preston opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame. Preston stierf op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. (Grotendeels gebaseerd op Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.