Kamila Shamsie groeide op in Pakistan en woont nu in Londen. Dit geeft meteen twee kenmerken van haar boek Home Fire aan: het gaat over personages in de Pakistaanse gemeenschap in Londen. Enerzijds is er Isma en haar veel jongere zus Aneeka en broer Parvaiz (een tweeling). Zij leven in de Pakistaanse gemeenschap, hun ouders zijn overleden. Over de vader – die niet echt veel omkeek naar zijn gezin – gaat het verhaal dat hij een jihadist was en in gevangenschap overleed. Maar over deze kwestie wordt vooral gezwegen.

Anderzijds is er de familie Lone, ook van Pakistaans afkomst. De vader (Karamat Lone) heeft zich opgewerkt in de politiek en heeft het tot minister van Binnenlandse Zaken geschopt. Zijn zoon Eamonn, een twintiger die geen baan heeft, komt in contact met Isma en later met de negentienjarige Aneeka, op wie hij verliefd wordt. Zij beantwoordt zijn gevoelens. Maar hun liefde wordt op de proef gesteld als blijkt dat haar broer Parvaiz omgepraat is door een ronselaar en met hem naar IS-gebied in Syrië is gevlucht. Hij lijkt daarmee in de voetsporen van zijn vader te treden, ook al werkt hij voor de zgn. mediagroep van IS en is hij zelf geen strijder. Het is duidelijk dat we afstevenen op een conflict tussen de twee families zodra Eamonn op de hoogte raakt van de status van Aneeka’s broer, die duidelijk maakt te willen terugkeren naar Londen.

Kamilie Shamsie heeft met Home Fire een uitstekend boek geschreven over de problematiek van ronselaars, IS-strijders, de houding van hun familie en over de Pakistaanse gemeenschap in Groot-Brittannië in het algemeen. Ze vertelt het verhaal afwisselend in hoofdstukken gezien vanuit de verschillende hoofdpersonages. Haar verhaal loopt uiteindelijk uit op een moderne versie van het oud-Griekse Antigone-verhaal. Dit boek is uitstekend geschreven, zit stevig in elkaar en stemt tot nadenken over een erg actuele problematiek.

Fons Mariën, 19/02/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.