De Britse zanger/gitarist Chris Rea viert morgen zijn zeventigste verjaardag

Ik maakte met hem kennis in 1980, toen ik voor De Rode Vaan zijn derde elpee, “Tennis” moest recenseren…
Chris Rea heeft reeds enige tijd geleden een aantal mensen verblijd met zijn elpee « Tennis ». Daar kwantitatieve normen in deze crisisperiode vaak met kwalitatieve worden verward (de elpee bevat zo’n vijftig minuten muziek), wordt er over deze elpee nogal lovend gesproken. Grappig is wel dat een confrater vaststelde dat deze plaat « vrij is van clichés », terwijl mijn grootste bezwaar juist is dat ze aaneenhangt van clichés. Om niet te zeggen dat er soms regelrecht sprake kan zijn van plagiaat (« For ever and ever »). Toch is dit verre van een slechte elpee. Ze is er gewoon. Pop als achtergrondmuziek : je zou het niet voor mogelijk achten als Etienne Smet ook niet zou bestaan. Zeker geen muzak, daarvoor is de kwaliteit van b.v. « Since I don’t see you anymore » en “Dancing girls” te groot, maar je vraagt je toch af waar heb ik dat eerder gehoord ? Als je je überhaupt iets afvraagt en niet gewoonweg vergeet dat er een plaat opligt…
Dat was dus allesbehalve een “positieve” bespreking eigenlijk. Ondertussen heb ik me echter een “very best”-CD aangeschaft met daarop o.a. “The road to hell” (fantastisch!), “Fool if you think it’s over”, “Tell me there’s a heaven” (soms tot tranens toe bewogen, soms een smartlap, hangt er een beetje vanaf in welke stemming je bent wanneer je het nummer hoort), “Josephine”, “Auberge”, “Driving home for christmas” en nog tal van andere prachtige songs. Moet ik mijn woorden van destijds dan terugtrekken? Ik denk het niet: van die eerste drie elpees (dus ook niet van “Tennis”) werd er bij mijn weten niks overgenomen (dat is mijn grootste verwijt aan deze CD: er staat niet bij uit welke oorspronkelijke CD’s de geselecteerde nummers komen)…

Referenties
Ronny De Schepper, Late reactie op Chris, De Rode Vaan s.d.
Chris Rea, Tennis, Magnet 1A062-63748
The very best of Chris Rea, Warner Bros 2001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.