Burgemeester Luc De Ryck van Temse heeft beeldhouwer Karel Aubroeck van nabij gekend. Hij heeft dan ook diens biografie geschreven en hij lag ook aan de basis van de publicatie van Aubroecks memoires. Deze keer brengt hij een bijdrage onder de titel: Karel Aubroeck, tussen drama en anekdote.

T.g.v. zijn 90ste verjaardag werd Karel Aubroeck (1894-1986), Temses beroemde beeldhouwer, uitbundig gevierd, met tal van initiatieven, ook een ministerieel bezoek. Hij genoot ervan, want hij had zich nooit echt sant in eigen land gevoeld. Toen hij in 1958 t.g.v. de Wereldtentoonstelling z’n beelden wilde tentoonstellen in het Scheldepark, werd hem dat geweigerd. Te veel bloot!

Aubroeck vond veel inspiratie in de schoonheid van het vrouwelijk lichaam. Zo creëerde hij 2 monumentale naaktbeelden van Rubensiaanse dames met uitgestrekt lichaam. Toen het eerste beeld aan de Scheldebrug in Temse werd geplaatst (1961), lokte dat een storm van protest uit. Een snoodaard schilderde er een beha en een slipje bij. Nadat de storm, inclusief een interpellatie van de Wase senator (ex-minister) Orban tot op ministerieel niveau, was gaan liggen, werd zijn H. Amelbergabeeld nabij de brug geplaatst (1964). Bij de plaatsing van het tweede naaktbeeld kort daarna bleef het windstil.

De kunstenaar verwierf nationale bekendheid met de vervaardiging van de beelden van de IJzerhelden aan de IJzertoren (1931-1934, bij de realisatie van het laatste beeld verloor hij zijn linker oog). Aubroeck, zoon van een Daensist, was Vlaamsvoelend geworden door zijn 4 oorlogsjaren aan het IJzerfront (waar zijn oudere broer sneuvelde), maar deed niet aan politiek. Een paar jaar na de realisatie van de IJzerbeelden schreven de nationale oud-strijdersverenigingen een wedstrijd uit voor een standbeeld voor Koning Albert (Nieuwpoort), bedoeld als symbool van nationale eenheid en dus tegenhanger van de Vlaams-nationale IJzertoren. Aubroeck nam eraan deel, wat hem door de flaminganten niet in dank werd afgenomen. Als beeldhouwer van de IJzerbeelden werd hij bovendien gewantrouwd door de organisatoren. Om te winnen moést zijn ontwerp het beste zijn – en dat was het ook! Na een krachtmeting tussen de militairen, die een oorlogsmonument wilden, en Aubroeck, die een vredesmonument wilde, hakte het Koninklijk Hof de knoop door. Aubroeck kreeg z’n zin. 

De beeldhouwer van de IJzerbeelden was na WO II een gemakkelijk slachtoffer van de repressie. Na 3 maanden internering werd zijn zaak geseponeerd. Toen hij op 20 december 1944 ’s avonds thuis kwam, was de vreugde van korte duur. Twee uur later vernietigde een vliegende bom 2 naburige huizen, waarbij 6 personen om het leven kwamen. 30 woningen waren onbewoonbaar. Ook Aubroeck liep zware schade op. 

Aubroeck schreef zijn memoires. Zijn handschrift was een variante op het hiërogliefenschrift en nagenoeg onleesbaar. Toch slaagde z’n neef, Abdon Vercauteren, er in – dankzij oneindig geduld en eindeloze gesprekken – de memoires te typen. De geschriften werden taalkundig bewerkt (door Christel Mertens) en gepubliceerd onder de titel: Een leven tussen kunst en natuur

Personen kunnen slechts een straatnaam krijgen, als ze overleden zijn. Karel Aubroeck was een uitzondering. Het gemeentebestuur ‘vergat’ de gemeenteraadsbeslissing (1974) door te sturen naar het provinciebestuur, zodat zij niet kon geschorst worden. Ik haast mij om te zeggen dat ikzelf toen nog niet in de politiek zat. 

Luc De Ryck

Foto-onderschrift

1981. Karel Aubroeck en Luc De Ryck (toen nog niet in de politiek) bij het voorontwerp van het Gebroeders Van Raemdonck-monument.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.