Mads Pedersen (foto’s Jean-Pierre Verstraete) heeft in Kuurne-Brussel-Kuurne revanche genomen voor zijn teleurstellende Omloop Het Nieuwsblad. De ex-wereldkampioen uit Denemarken klopte Anthony Turgis en Tom Pidcock in de sprint na een thriller. Mathieu van der Poel reed samen met Jhonatan Narvaez immers meer dan 80 kilometer in de aanval en ook drie vroege vluchters (Patrick Gamper, Artjom Zacharov en Jonas Hvideberg) plooiden pas in het zicht van de streep. (Sporza)

Mads Pedersen (18 december 1995) is een beloftevolle Deense wielrenner die in 2012 de derde etappe van de Ronde van Istrië heeft gewonnen, evenals het eind- en jongerenklassement. Precies hetzelfde (inclusief dus het winnen van de derde etappe) deed hij in de Trofeo Karlsberg. In de Sint-Martinusprijs van Kontich deed hij echter straffer: daar won hij de proloog, de 3e (ploegentijdrit), de 5e etappe én het eind-, punten- en jongerenklassement!
2013
Parijs-Roubaix, Junioren
2e deel A en 4e etappe Vredeskoers, Junioren
Eind- en puntenklassement Vredeskoers, Junioren
3e deel A, 3e deel B en 4e etappe Trofeo Karlsberg
Eindklassement Trofeo Karlsberg
3e deel A (ploegentijdrit) en 4e etappe Sint-Martinusprijs Kontich
2e etappe deel B Luik-La Gleize
Bergklassement Luik-La Gleize
4e etappe GP Rüebliland
4e etappe Giro della Lunigiana
2014
Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, Beloften
2015
2e (ploegentijdrit) en 3e etappe ZLM Tour
2e etappe Ronde van de Toekomst
2016
Gent-Wevelgem/Kattekoers-Ieper
3e etappe Ronde van Noorwegen
Fyen Rundt
Deens kampioen op de weg, Beloften
2017
Deens kampioen op de weg, Elite
4e etappe Ronde van Poitou-Charentes
Eindklassement Ronde van Poitou-Charentes
3e etappe Ronde van Denemarken
Eind-, punten- en jongerenklassement Ronde van Denemarken
2018
2e etappe Herald Sun Tour (Wikipedia)
Op 28 maart 2018 werd Pedersen 5e in Dwars door Vlaanderen. Enkele dagen later werd hij 2e in de Ronde van Vlaanderen. Daarna won hij als titelverdediger de individuele tijdrit in de Ronde van Denemarken. De 22-jarige Deen van de nationale selectie was in de straten van Nykobing Falster sneller dan Wout van Aert, die evenwel leider bleef en uiteindelijk ook de Ronde zou winnen. Pedersen werd pas 73ste.

In 2019 heeft hij een knappe zege geboekt in een uitgeregende Eurométropole Tour. Na een fraaie finale met heel wat demarrages van mooie namen was Pedersen de snelste van een groepje achtervolgers op de ontsnapte Tiesj Benoot. Jempy Drucker was 2e, Oliver Naesen 3e. Benoot was duidelijk de meest bedrijvige vooraan. Hij etaleerde zijn WK-vorm en ging in de laatste 2 kilometer alleen. Achter hem nam Stuyven een groepje achtervolgers op sleeptouw in dienst van zijn Trek-ploegmaat Pedersen, die op een indrukwekkende manier uit het peloton naar voren was gesprongen.

Vervolgens heeft hij de 73ste editie van de GP Isbergues gewonnen. De 23-jarige Deen had na 197,3 kilometer 38 seconden voor op zijn Duitse teamgenoot John Degenkolb. De Fransman Christophe Laporte werd derde. Emiel Vermeulen finishte als vierde.

Maar zijn grootste overwinning was natuurlijk in Harrogate toen hij de verrassende wereldkampioen wielrennen bij de profs op de weg is geworden. De 23-jarige Deen vloerde Matteo Trentin en Stefan Küng in een sprint met drie. De Belgen kwamen niet in het stuk voor. Groot favoriet Mathieu Van der Poel wel: hij maakte samen met Gianni Moscon deel uit van de kopgroep, maar op een ronde voor het einde kreeg hij (bijna letterlijk) een klop van de hamer.

In de Ronde van Polen liet hij alle andere snelle mannen verrassend achter zich. Na de vreselijke valpartij in Katowice, kregen de renners opnieuw een sprintetappe voorgeschoteld. Vanaf de start werd meteen duidelijk dat veel renners nog steeds met hun gedachten bij Fabio Jakobsen zaten. De wedstrijd verliep dan ook aan een gezapig tempo, tot de aankomst in zicht kwam. Uiteindelijk was het Trek-Segafredo dat met wereldkampioen Mads Pedersen verrassend aan het langste eind trok. Topfavoriet Pascal Ackermann en Davide Ballerini vervolledigden de top 3.

Daarna snelde hij – op de macht en een tand groter – al bij al overtuigend naar de dagwinst in de Ronde van België. Het was een geïmproviseerde rit in Aalter, sinds een dag eerder werd beslist dat de ritten in Nederland niet meer mochten doorgaan wegens een toename van de Covid-besmettingen. Pedersen bakte op deze manier onze landgenoot Jasper Philipsen dus een koekje van eigen deeg in vergelijking met twee dagen eerder en nam ook de leiderstrui over, weliswaar in dezelfde seconde als Philipsen. In de laatste rit ging Pedersen echter ten onder aan het beukwerk van Mathieu Van der Poel.

In oktober heeft hij zijn palmares uitgebreid met Gent-Wevelgem. Hij maakte gebruik van de rivaliteit tussen Van Aert en Van der Poel en was in de sprint op de Vanackerestraat duidelijk de rapste. Toeval is het zeker niet dat Pedersen deze Gent-Wevelgem heeft gewonnen. Als het frisser wordt, staat de Deen sowieso op de eerste rij en vier jaar geleden won hij deze koers al als belofte. (Sporza)

Mads Pedersen (tweede van links) aan de start van de E3-Prijs 2023 (foto Jean-Pierre Verstraete)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.