Het is al vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zanger Jewel Akens is overleden aan complicaties na een routine-operatie. Rond die tijd was ook gitarist Alvin Lee van Ten Years After aan een dergelijke complicatie overleden, wat me deed verzuchten: het is blijkbaar niet het moment om je in het hospitaal te laten opnemen voor een chirurgische ingreep dezer dagen. Na zelf drie operaties te hebben ondergaan waarbij er telkens wel iets is misgegaan (met als hoogtepunt uiteraard het geknoei met mijn rechteroog) ben ik trouwens nooit een grote fan geweest om vlug onder het mes te gaan.

Ik was oorspronkelijk niet van plan om een stukje te maken over Akens, want buiten het feit dat hij een grote hit had met “The birds and the bees” in 1965, dacht ik dat er over hem niets te vertellen viel. Maar toen las ik in de krant dat hij op een bepaald moment nog bij The Coasters zou hebben gezongen en dat wilde ik natuurlijk wel eens uitzoeken. Blijkt echter dat op dat moment geen enkel lid van de groep ook maar van dicht of van ver iets met de oorspronkelijke Coasters had te maken.
Wat echter wél interessant en dus vermeldenswaard is, dat is dat op zijn eerste platen – voorafgaand aan “The birds and the bees” dus – hij op gitaar wel eens werd begeleid door niemand minder dan Eddie Cochran. En ook nog dat hij een protégé was van Sam Cooke.

Ronny De Schepper

P.S. Volgens sommige bronnen zou hij pas in 1940 geboren zijn. Zoals gewoonlijk schrijft men op het internet van elkaar af. Dus er zijn een aantal op elkaar steunende websites die 1933 vermelden en een andere reeks houdt het dan weer bij 1940. Louter afgaande op de macht van het getal heb ik voor 1933 gekozen, al heeft professsor Prevenier van statistiek ons destijds wel gewaarschuwd dat dit niet noodzakelijk zo hoeft te zijn. (Er kan nu eenmaal méér afgeschreven worden van de corrupte bron dan van de juiste.) Maar goed, ik moest gokken en dat heb ik dus gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.