Dirk Mettepenningen, al 15 jaar voorzitter en bezieler van het gemeentelijk Carnavalcomité van Temse, is op zondag 28 februari 2016 tijdens de plechtigheid die aan de stoet voorafging, opgenomen in de Orde van De Kaailopers. De toekenning betekent een beloning en bekroning voor zijn jarenlange inzet ten bate van carnaval.

De Orde van de Kaailopers is een begrip in carnavalmiddens. Zij werd in 1992 opgericht door Luc De Ryck (toen nog schepen) en verenigt personen die uitzonderlijke verdiensten hebben op het vlak van carnaval. Van de Orde zijn slechts 25 medailles geslagen. Zij bevatten een afbeelding van de beeldengroep ‘De Kaailopers’, speciaal voor de medaille ontworpen door beeldhouwer Valeer Peirsman. Op bovenstaandede foto ziet men burgemeester Luc De Ryck die de medaille heeft uitgereikt aan Dirk Mettepenningen.

Het schepencollege zag er die zondag trouwens een beetje anders uit dan normaal. Men herkent v.l.n.r. de markies de Sade (schepen Franky De Graeve), Pippi Langkous (schepen Lieve Truyman), de burgemeester (burgemeester Luc De Ryck), de gelaarsde kat (schepen Debbie Vermeiren) en Buffalo Bill (gemeentesecretaris Luc Verhulst).

denoever01

Op feestelijk vlak is carnaval momenteel Temses oudste traditie. Toen de fusie een feit werd (1977), was er enkel in de kerngemeente géén carnaval. Temse moest zich dus aanpassen aan de deelgemeenten. Sinds 1978 is er ook een cavalcade, momenteel één van de grootste van Vlaanderen. Het mag onderstreept dat de inbreng van de deelgemeenten voorbeeldig is. Zij zorgen ook op eigen terrein voor spetterende vieringen.

96 carnaval in temse


De kerngemeente Temse vierde carnaval tot ca. 1865. Toen viel het 50 jaar stil en pas in 1913 en 1914 werd opnieuw gefeestneusd. De oorlog was spelbreker en daarna liet het gemeentebestuur – onder invloed van de geestelijkheid – carnaval niet meer toe. Desondanks waren er altijd pallieters – de mandenmakers op kop – die vrolijk vermomd door de straten walsten, in meerdere of mindere mate lazarus. Het epicentrum lag op de as Vooruitgang/Vrijheidstraat, inclusief ‘t Hollands Gelaag (beneden-Veldstraat). Het verontruste gemeentebestuur bracht de sjampetter in stelling, wat soms uitmondde in handgemeen: voor de tegenstanders van carnaval een bewijs te meer dat carnaval een vorm van zedenverwildering is…

85 charelken verboden in 1946
86 nog charelken (1946)

Ook na WO II kwam carnaval niet op de feestkalender. Wel vonden her en der bals plaats, o.m. in den Boeres (De Belgische Vlag). Daar ging in 1957 Temses eerste carnavalgroep van start: The Walt Disneyvrienden. In hun spoor volgden op de Rozenwijk De Toeters. Een zwarte carnavaldag was 26/3/1960, toen tijdens het bal in De Belgische Vlag vier vermomde vierders vuur vatten. Eén van hen bezweek aan zijn verwondingen: Armand Buyens, broer van cineast-schrijver Frans Buyens.
Onder impuls van Martin De Ryck groeiden in de jaren ’60-’70 de VVV’s van Temse en Eupen naar elkaar toe. In 1971 organiseerde Temse de verkiezing van de Prins Carnaval van België. Bij die gelegenheid kreeg Temse zijn eerste Prins: Omar I alias Omer Wauman (zie foto hieronder). Maar een jaarlijkse carnavalviering kwam er niet…

26 carnaval in temse


Verandering kwam er pas door de fusie. Zoals gezegd, paste de centrumgemeente zich aan de deelgemeenten aan. De eerste viering vond al een paar maanden na de fusie plaats, zodat er geen tijd was voor voorbereiding. In samenwerking met de VVV richtte schepen van Feestelijkheden Désiré Van Riet (1923-2005) in de herfst van 1977 een gemeentelijk carnavalcomité op (foto hieronder).

10 Carnaval in Temse


Dat resulteerde op 25/2/1978 in een grootse carnavalstoet o.l.v. prins Marcel I (Marcel Philippaert). Deze flamboyante carnavaleske hoogheid is maandag jl. 87 geworden. Hij fietst nog altijd voorbij zijn eigen standbeeld op de kaai: de tuysscher en de azijnzeker. Hij is daar vereeuwigd met ereburgemeester Désiré Van Riet, de vader van Temses carnaval. Marcel neemt als oud-prins nog altijd deel aan carnaval en de cavalcade.
En Temse heeft dus ook een Orde van de Kaailopers. Zij omvat personen die wezenlijk (hebben) bij(ge)dragen tot het succes van carnaval. De leden hebben een medaille, die de beeldengroep de kaailopers van Valeer Peirsman voorstelt. De kunstenaar is ook de ontwerper van de medaille. De medaille is een fel begeerd curiosum, waar zelfs verwoede verzamelaars vanuit het buitenland naar hengelen. De stoet van Temse lokt jaarlijkse duizenden toeschouwers, ook heel veel van buiten de gemeente.

Luc De Ryck

05 carnaval in temse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.