Brecht Callewaert was born on February 27, 1971 in Kortrijk, Flanders, Belgium. He is an actor, known for Wittekerke (1993, rechts op bovenstaande foto), Thuis (1995), and Sedes & Belli (2002).

Als slot van het seizoen 1998-1999 was er in het NTG Stilleven, een muzikale monoloog van en door Brecht Callewaert. Ik schreef er een stukje over in Het Laatste Nieuws dat ik helaas niet kan terugvinden en evenmin de brief die Brecht me naar aanleiding daarvan schreef. Hij was ontgoocheld over mijn recensie, net zoals ik ontgoocheld was over zijn voorstelling. Maar ik was wel zowat de enige die erover heeft geschreven en dat kon hij dan weer appreciëren.

In het begin van deze 21ste eeuw zou in het NTG “Platonis, blauwer dan blauw”, het tweede Nederlandstalige liedjesprogramma van Brecht Callewaert, in première gaan. “Platonis” is de opvolger van “Stilleven, liefde in eigen nat”, dat niet minder dan drie seizoenen lang te zien was in het NTG (uiteraard niet aan één stuk door). Een kwart van de mensen die “Stilleven” zagen kochten later de CD. “Stilleven” is in juni‑juli 2001 ook te zien in Zuid-Afrika, op, naar verluidt, één van de belangrijkste festivals aldaar (het Standard Bank National Arts Festival).
“Platonis, blauwer dan blauw” is opnieuw een muzikaal verhaal over de liefde en begint ergens waar “Stilleven” eindigt. “Het gaat dus niet meer over verliefdheid, maar over de liefde en verder,” schrijft Brecht. “Ergens tussen hemel en aarde kom ik op Planeet Platonis, een wereld met een veelvoud van liefde, blauwer dan blauw”. Want “ik wil weg uit deze wereld waar de liefde wordt beledigd door de waardeloze leegte van vergankelijke onzin, ik wil weg uit deze wereld die mij min of niet bevredigt naar een wereld die ik zelf wel verzin.” Het is immers “beter uit vriendschap in elkaar gaan, dan in vriendschap uit elkaar.”
Het was ook de bedoeling dat de pianomuziek, gespeeld door Tom Van der Schueren, zo’n beetje de huispianist van het NTG, prominent aanwezig zou zijn, al zouden voor “Platonis” Brecht Callewaert en Tom Van der Schueren versterkt worden met een bassist en een drummer. Maar omwille van “gezondheidsproblemen” werd de voorstelling uiteindelijk opgeschort.


In februari 2001 ging in Arca wel “God van Morgen” in première, een muziektheatervoorstelling van Brecht Callewaert en componist Tom Van der Schueren met Fabrice Delecluse, Maaike Cafmeyer en Els Deventer die een ode wilde zijn aan de Markies de Sade. 

Op 30 april 2004 trad Brecht in het huwelijk met modeontwerper Tim Van Steenbergen (°1977). In 2012 richtte hij samen met Yoeri Vanlangendonck in de Antwerpse Wolstraat de Callewaert Vanlangendonck Gallery op, een Belgische kunstgalerie voor abstracte kunst In 2013 opende een tweede ruimte in dezelfde straat. In 2017 breidde de galerie uit naar een 17e-eeuws pand in de Antwerpse universiteitsbuurt. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.