“Domheid is een ziekte die vaak samengaat met angst. Ze mesten elkaar vet en creëren een gangreen dat het liefst van alles om zich heen wil grijpen.” (Philippe Claudel, Het verslag van Brodeck)

Het verhaal van Brodeck speelt zich af in een afgelegen dorp kort na de oorlog. De situering in tijd en plaats is (bewust?) vaag, maar het gaat om een dorp waar de mensen een Duits dialect spreken. Op een dag komt er een vreemdeling aan die zich vestigt in een kamer van de lokale herberg. De Anderer, zoals hij wordt genoemd (want nooit krijgt men zijn naam te weten), wordt aanvankelijk geaccepteerd maar na verloop van tijd met steeds meer argwaan bekeken door de dorpelingen omwille van zijn vreemd gedrag. Op een avond wordt hij vermoord door de dorpelingen. Dat is wanneer het verhaal begint.

Brodeck (die zelf niet in het dorp geboren is en niet participeerde in de moord) krijgt de opdracht van de burgemeester een verslag te schrijven van de hele gebeurtenis van bij de aankomst van de Anderer. Hij kwijt zich van die taak met tegenzin, en tegelijk schrijft hij een persoonlijk en ruimer verhaal voor zichzelf en dat is het boek dat we lezen. Daarin verhaalt hij o.m. over zijn deportatie naar een kamp tijdens de oorlog als gevolg van een aangifte door enkele dorpelingen aan de bezetter (er wordt gesuggereerd dat hij Jood is, ook al valt dat woord niet een keer in het boek).

Het verslag van Brodeck is een somber boek over vaak gruwelijke gebeurtenissen. Ik vond het moeilijk er lang in te lezen en heb het vaak opzij gelegd. Fundamenteel klopt er iets niet in de constructie van dit verhaal: het is immers heel onwaarschijnlijk dat de burgemeester een verslag van het gebeuren (o.m. de moord) vraagt aan een dorpeling terwijl het duidelijk is dat deze moord geheim moet blijven. Van politiediensten is in het hele boek geen sprake. Ik verwacht in zo’n situatie eerder een soort omerta. Los van deze bedenking is het wel een indringend verhaal dat bijblijft. Maar over de kampen heb ik bijvoorbeeld liever gelezen in boeken geschreven door rechtstreeks betrokkenen (bv. Jorge Semprun) veeleer dan hier uit tweede hand.

Fons Mariën, 27/08/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.