U weet het : wij zijn niet zo direct Travolta-fans en voor de Village People lopen wij normaal ook niet het vuur uit onze sloffen. Toch biedt de huidige musical-revival één groot voordeel : de familiale bioscoopuitstap is back. Weliswaar blijft het voorlopig bij vrijblijvende ontspanning (en dan zijn animatiefilms als « In de ban van de ring » of « Waterschapsheuvel » misschien nog beter geschikt), maar toch… Door het nog steeds herhaaldelijk voorkomende « verbodsteken » — kinderen niet toegelaten — worden immers veel gezamenlijke uitstappen in de kiem gesmoord. Dat dit voor de jongeren zelf (want het begrip « kinderen » strekt zich uit… tot zestien jaar !) niet prettig is, spreekt voor zich, maar ook voor ouders die er desondanks eens willen uitknijpen wordt een avondje bioscoop met pintje na al gauw zo’n duizend frank, want een babysit komt ook niet gratis…

WETSWIJZIGING ?
Een wetswijziging in de zin dat het verbod mag worden doorbroken, op zijn minst wanneer de minderjarigen vergezeld zijn van hun ouders is dus een dringende noodzaak.
Wat stellen we immers vast ? Ten eerste geldt die quotering vooral films waarin een blote borst of een blote bips is te zien. Dat betekent dat zeer gewelddadige films (westerns, politie- of gangsterfilms, oorlogsfilms, de gelukkig overgewaaide kung fu-rage) meestal wél geschikt worden bevonden voor een jong publiek, al is bewezen dat deze een veel grotere (en zeer negatieve) invloed hebben op de jeugdige kijker (ook op de volwassenen trouwens).
Ten tweede zien we dat in de huidige filmproductie er bijna stééds een blote borst is te bemerken, zodat alle interessante films uitgesloten zijn om in familieverband te gaan bekijken. Als je met je kinderen naar de bioscoop wil, dan kan je enkel terecht bij Walt Disney of Louis de Funès.
OOK TELEVISIE…
Dat de huidige wetgeving in dit door de televisie beheerste tijdperk een volslagen anachronisme is, is wel duidelijk.
Ouders met kinderen zijn immers verplicht veel meer thuis te zitten dan mensen zonder kinderen. Dat impliceert wellicht dat zij meer televisie kijken. Dat impliceert echter ook dat de kinderen in dit geval wél meekijken, wat er ook op het scherm te beleven valt (tenzij er natuurlijk binnenskamers repressief wordt opgetreden, maar ik heb de indruk dat dit er stilaan uitgaat). En meteen wordt een probleem van tweede rang duidelijk. Kinderen erven namelijk meestal de gewoonten van hun ouders. De meerderheid van de Vlamingen is jammer genoeg echter niet geïnteresseerd in films van de betere soort (tenzij ze voldoende gekruid zijn met seks), maar wel van bloed en geweld. Hoeft het ons dan te verwonderen dat een enquête van de BRT in 1979 opleverde dat ook kinderen de voorkeur geven aan westerns, liefst met een flinke scheut geweld ?
EEN ALTERNATIEF : DE FILMCLUBS
Dat strenge onderscheid qua leeftijd zal in de in ons land welig opschietende filmclubs wel niet worden gehanteerd. Maar anderzijds zijn deze clubs vaak erg “cinefiel”, zodat hun problematiek de jongeren sowieso weinig aanspreekt. Hier staan dan interessante initiatieven tegenover zoals dat van Humjos. Laten wij hen zelf aan het woord in hun pas verschenen filmgids :
“Het zal nu ongeveer 8 jaar geleden zijn dat Humjos zich heel voorzichtig op het filmpad waagde. De films, gebruikt tijdens de Humjos-kadervorming konden in dezelfde week voor een goedkoop prijsje aan andere vrijzinnige afdelingen doorverhuurd worden. Deze weinig geprogrammeerde uitleendienst evolueerde stilaan.
Momenteel bestaat de filmkeuze 80-81 uit 24 langspeelfilms, wat naar schatting zo’n 180 uitleningen zal vertegenwoordigen. Je kan natuurlijk opmerkingen hebben op de keuze. Voor een aantal cinefielen zal de programmatie te commercieel getint zijn. We mogen echter niet vergeten dat deze films in H.J.-, O.V.M.- en H.V.-afdelingen gedraaid worden en het jammer genoeg niet met de « moeilijke kunstzinnige » film is, dat we de vrijzinnige naar een projectie lokken. Een afdeling moet kunnen rekenen op een behoorlijke opkomst, en dit bereik je gemakkelijker met « Asterix verovert Rome » dan met « De man uit marmer ».
Het is nochtans jammer dat ook in onze kringen de meeste interesse gaat naar geweld, seks, sensatie en heel wat minder naar de sociale prenten. Een duidelijk gebrek aan filmopvoeding ! Het is echter een verschijnsel waar we momenteel te weinig tegen gewapend zijn. Van zodra kinderen naar T.V. kunnen of mogen kijken, worden zij geconfronteerd met programma’s waarbij weinig of geen creatief denkvermogen van de kijker gevergd wordt. In programma’s bestemd voor…”
(de rest van het artikel ontbreekt)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.