Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat de romantische dichter John Keats is overleden.

Keats had een bewogen leven. Zijn vader overleed ten gevolge van een ongeluk toen John 8 jaar oud was. Zijn moeder hertrouwde spoedig, maar verliet haar man ook weer na korte tijd. Het gezin ging toen bij zijn grootmoeder in Londen wonen. In die periode kreeg Keats op school interesse voor de literatuur. In 1810 overleed zijn moeder aan tuberculose. Keats was toen 14 jaar oud. Zijn grootmoeder benoemde twee voogden voor de kinderen. John verliet zijn school en ging een praktische medische opleiding volgen. In 1814 stopte hij hiermee na een ruzie met zijn leermeester en zette zijn studie voort in een plaatselijk ziekenhuis. Zijn belangstelling voor poëzie nam hem echter steeds meer in beslag. In 1820 ging zijn gezondheid verder achteruit. Op aanraden van zijn artsen verliet hij Engeland en met zijn vriend Joseph Severn ging hij, op uitnodiging van de dichter Shelley, naar Italië. Dit leek hem verlichting te brengen, maar die was van korte duur. Keats stierf op 23 februari 1821 en werd begraven op het Cimitero Acattolico in Rome. Percy Bysshe Shelley schreef voor hem de elegie “Adonais” (1821). Een frase hieruit “the dome of many-coloured glass” werd de titel voor een studie over Keats, door Amy Lowell, die ook kort daarop stierf, wat aanleiding gaf tot de legende: wie een boek schrijft over Keats, gaat eraan.

Ronny De Schepper

P.S. Ik gebruik Wikipedia graag voor biografische gegevens, dat is bekend. Echter gewoon biografische gegevens overschrijven en niet meer dan dat, dat is er toch over, zullen de meeste lezers (terecht) denken. De reden is echter te wijten aan een misverstand. Ik ging mijn gekend procédé toepassen voor Percy Bysshe Shelley, maar aangezien ik als eerste werk die “Adonais” vermeldde, die opgedragen was aan Keats, was ik even verstrooid en maakte ik een inleiding gebaseerd op het leven van Keats. En als ik het dan toch gedaan had, vond ik het te gek om het opnieuw te deleten. Vandaar dus. Met mijn excuses aan Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.