Een concert met alleen maar slagwerk. Je zou denken dat dit voor de kenners is. De mensen die je normalerwijze alleen maar bij Logos aantreft. Zeker als je weet dat de tickets 700, 900 en 1.200 fr. kosten. Maar nee, de Japanse groep Kodo (uitspreken met de nadruk op de tweede lettergreep) heeft z’n drie concerten in de Bijloke zo goed als uitverkocht, zodat er zelfs een bijkomend concert diende te worden gegeven.

Vanwaar die populariteit? Ongetwijfeld vanwege de erotische uitstraling van deze bijna naakte jongemannen die vooral bij het bespelen van de reusachtige trom een flinke dosis energie losmaken.
Sinds 1971 is Kodo een gemeenschap op het eiland Sado in de Japanse Zee, die zich vooral toelegt op het spelen op de “taiko”. Deze drum speelde in de Japanse agrarische geschiedenis een centrale rol. De verschillende landeigendommen werden immers afgebakend in hoeverre men de taiko nog kon horen. Kodo betekent dan ook “hartslag” en dan meer specifiek zoals die door een foetus wordt gehoord in de moederschoot.
In 1981 waren ze voor het eerst in het buitenland te horen (met name in Berlijn) en sedertdien zijn ze bijna voortdurend op tournee. Ze zijn daardoor niet vervreemd van hun oorspronkelijke principes van vrede en broederschap, want door het laten horen van de taiko overal ter wereld, wensen zij de vriendschap onder de volkeren te verstevigen.

Referentie
Ronny De Schepper, Het ritme van de taiko, Het Laatste Nieuws 23 februari 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.