Het is vandaag al 45 jaar geleden dat Florence Ballard (links op de foto samen met de andere Supremes) in armoede is gestorven.

Muziekjournalist Richie Unterberger noemde het “een van de grootste tragedies in de rock” dat Florence in juli 1967 uit de groep The Supremes werd gestuurd vanwege een periode van alcoholmisbruik en chronische depressies. Ze werd vervangen door Cindy Birdsong. In de twee jaar die volgde nadat ze uit The Supremes was gezet, deed ze verwoede pogingen een solocarrière te beginnen maar zonder succes. De zangeres leefde de laatste vijf jaren van haar leven in armoede. De biografie van Florence is door haar zus Maxine Ballard Jenkins in boekvorm uitgegeven en diende als uitgangspunt voor de film en musical “Dreamgirls”.
Florence werd in Rosetta, Mississippi, geboren, maar nog voor haar tiende jaar verhuisde de familie naar Detroit, Michigan, omdat daar meer werk te krijgen was. Ze was een erfelijke mix van Afro-Amerikaans, Indiaans en blank. Florence, met de bijnaam “Blondie” vanwege haar kastanjebruine haar en lichte huidskleur, richtte in 1959 The Primettes op, een meidengroep dat een afgeleide was van The Primes (later The Temptations). Florence was de leadzangeres van The Primettes. Met haar omvangrijke stem ‘brulde’ ze de nummers zoals Chubby Checker “The Twist” zong en Ray Charles “The Night (Is the Right Time)”. Deze nummers werden door The Primettes a capella gezongen tijdens een auditie bij Berry Gordy in Hitsville, nadat ze een plaatselijke talentenjacht hadden gewonnen. Samen met Diane Ross zong Florence het nummer “There Goes My Baby”. Op 15 januari 1961 tekende The Primettes een contract bij Motown onder de naam The Supremes, een naam die Florence had gekozen.
In 1960 bood een vriend van een van Florence’s broers haar een lift naar huis aan, na een dansavond. In plaats daarvan reed hij haar naar een lege straat waar hij haar onder bedreiging van een mes verkrachtte. Florence was in staat haar aanrander te identificeren en tijdens de rechtszaak tegen hem te getuigen, waar hij schuldig werd bevonden en een gevangenisstraf kreeg. De verkrachting werd nooit meer aangekaart (ook niet tijdens een klinische therapie of in het dagelijks leven) en Florence besloot zichzelf in de muziek te storten.
In de beginperiode van The Supremes, waren de drie meisjes om beurten leadzangeres. Florence was de leadzangeres van onder andere “Ain’t That Good News”, “Silent Night”, “Oh Holy Night”, “Heavenly Father” en “People” (bekend van de Broadway musical Funny Girl). Volgens een van de zangeressen, Mary Wilson, was de stem van Florence zó krachtig dat ze ongeveer 5 meter van haar microfoon moest gaan staan tijdens een opnamesessie, terwijl de andere twee meisjes zo dicht mogelijk bij de microfoon stonden.
Eind 1963 werd Diana Ross “officieel” leadzangeres van The Supremes, omdat Motownbaas Berry Gordy geloofde dat haar stem, die een hoger bereik had, een blank publiek zou aantrekken. Diana, Florence en Mary brachten tussen 1964 en 1967 vervolgens tien nummer 1-hits uit op de Amerikaanse hitlijst, met Diana als leadzangeres.
Begin 1965, vlak voordat ze moesten zingen in “The Copacabana Nightclub” (New York City), klaagde Florence tegen Berry Gordy dat het zingen van People zo’n pijn aan haar keel deed, dus besloot Berry om Diana het nummer als leadzangeres te laten zingen. Deze omschakeling was het begin van een afglijdende relatie tussen Berry en Florence. Gedurende zo’n twee jaar, hadden Berry en Florence regelmatig woordenwisselingen. Verontwaardigd en ontmoedigd omdat ze uit het voetlicht werd gezet, greep Florence meer en meer naar de drank als een zalfje voor haar frustraties. Dit en andere problemen deed haar gewicht toenemen, zodat ze niet meer in haar kleding paste.
Naarmate 1967 vorderde, verscheen Florence met regelmaat niet op opnamedagen en was ze soms té dronken om op te treden. In juli 1967 werd ze door Berry uit The Supremes gezet, na een incident op het toneel waarbij haar buik onder haar blouse en boven haar broeksband uitkwam. Cindy Birdsong nam de plaats van Florence in en direct na haar vertrek werd de naam veranderd in “Diana Ross & The Supremes”.
Florence trouwde op 29 februari 1968 met Thomas Chapman, een voormalig chauffeur voor Motown, en in maart 1968 tekende ze een contract bij ABC Records, twee weken na haar vertrek bij Motown op 22 februari. Florence ontving een eenmalig bedrag van $139,804.94 van Motown voor de opbrengsten en verdiensten voor de zes jaar dat ze daar aangesteld was.
Als “Florence ‘Flo’ Ballard” en met haar man als haar manager, bracht ze bij ABC Records de singles “It Doesn’t Matter How I Say It (It’s What I Say That Matters)” en “Love Ain’t Love” uit, maar het album dat ze had opgenomen werd op de lange baan geschoven. Volgens bepalingen in haar contract met Motown werd het Florence verboden om noch in welk promotiemateriaal ook noch in een tekst op de achterkant van een album te vermelden dat ze een van The Supremes was of dat ze opnames had gemaakt voor Motown. Hierdoor was het voor andere labels erg lastig haar nieuwe werk uit te geven.
Florence werd in oktober 1968 moeder van de tweeling, Michelle en Nicole Chapman. Op 20 januari 1969 trad ze op op het openingsbal van Richard Nixon in Washington D.C. Florence verloor het proces dat ze in 1971 tegen Motown had aangespannen, omdat ze dacht dat ze recht had op opbrengstgelden.
In 1973 werd Lisa Chapman geboren. Kort daarna verliet Thomas Florence en haar financiële situatie werd steeds nijpender. Op 21 februari 1976 kwam Florence het Mount Carmel Mercy ziekenhuis binnen en klaagde over verstijfde ledematen. De volgende dag overleed ze op 32-jarige leeftijd aan een hartinfarct, door een bloedprop in een van haar hartslagaders. (Wikipedia)

Florence_Ballard4646

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.