Denise Betsema (foto Axel VH) heeft haar veldritseizoen kunnen afsluiten met een overwinning. In de Sluitingsprijs in Oostmalle had ze meer dan een halve minuut voorsprong op Belgisch kampioene Sanne Cant, die in het tweede deel van de cross wat wegdeemsterde. (Sporza)

Denise Betsema (Oudeschild23 januari 1993) kende eind 2018 haar doorbraak in het veld door brons te winnen op het EK in Rosmalen en diverse overwinningen te behalen, waaronder de Wereldbekermanche Koksijde.

Op 5 april 2019 werd echter Betsema op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden. Zowel eind januari in Hoogerheide als midden februari in Middelkerke was de test positief. Betsema ontkende van meet af aan en haalde op 17 januari 2020 haar gram bij de UCI. De afwijkende waarden hadden volgens haar te maken met een voedingssupplement waarin contaminatie was opgetreden. In een persconferentie op 21 januari liet ze weten dat ze akkoord ging met door de UCI opgelegde sancties en op 25 januari haar wederoptreden in het veld zou maken tijdens de Kasteelcross in Zonnebeke. Door akkoord te gaan met de sancties werden vijf overwinningen geschrapt, waaronder de Superprestigemanche in Middelkerke en haar vierde plaats op het WK in Bogense.

Na haar schorsing heeft ze met groot machtsvertoon de Ethias Cross in Beringen gewonnen. De Nederlandse reed al in de eerste ronde weg van de concurrentie om haar eerste seizoenszege te behalen. In de achtervolging ontstond een groepje met Alvarado, Lechner en Worst. Dat trio slaagde er evenwel niet in om te naderen op Betsema, die haar voorsprong zelfs mondjesmaat uitdiepte en op indrukwekkende wijze naar de overwinning soleerde. In het gevecht om de tweede plaats maakte Worst nog een stuurfout in de voorlaatste bocht, waardoor ze uiteindelijk pas zevende werd. Alvarado klopte Lechner in de strijd om de tweede plaats. (Sporza)

Daarna heeft Betsema in Antwerpen de Scheldecross gewonnen. De Nederlandse verraste daarmee vooral landgenote Lucinda Brand, die de laatste veldritten nauwelijks was te verslaan en nu tweede werd. Annemarie Worst eindigde als nummer drie. Wereldkampioene Ceylin Alvarado viel weg uit de kopgroep door materiaalpech en verloor veel tijd in het klassement van de Soudal Ladies Trophy dat op tijd wordt opgemaakt. In de wereldbekerwedstrijd in Hulst botste ze echter op een uitstekende Denise Betsema. Die ging er al na een ronde alleen vandoor. Brand moest vrede nemen met plaats twee maar is wel al zeker van de eindwinst. (RTL nieuws)

Op 6 februari schreef Denise de loodzware slotmanche van de Superprestige in Middelkerke op haar naam. De vinnige Nederlandse rekende vanaf de tweede ronde zonder al te veel problemen af met haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado, die nooit echt in het wiel kwam. Een week later heeft Denise de Ethias Cross in Eeklo op haar naam geschreven. De Nederlandse was iets sterker dan haar landgenote Manon Bakker. Wereldkampioene Lucinda Brand moest vrede nemen met de derde plaats. Op 20 februari startte Betsema haperend in de Waaslandcross in Sint-Niklaas, maar kwam al even snel weer terug aansluiten vooraan. De eerste prik kwam van Belgisch kampioene Sanne Cant, die op die manier de selectie maakte. Enkel Betsema en Worst volgden. Cant zat even op haar limiet en de twee Nederlandse vrouwen schoten weg, al bleven de tijdsverschillen altijd klein. Betsema oogde sterk en zette Worst onder druk. Die bleef hangen op 3 tot 8 seconden, maar zou nooit terugkeren. (Sporza)

Betsema is moeder van een zoon en een dochter. Ze noemt zichzelf Denies overseas, een verwijzing naar haar woonplaats op het Waddeneiland Texel. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.