In de Waaslandcross stond er geen maat op de West-Vlaamse veldrijder Eli Iserbyt (foto Axel VH). De Europese kampioen mocht voor het eerst in bijna 11 weken nog eens proeven van de zege. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout vervolledigden het podium in Sint-Niklaas.

Iserbyt begon met veldrijden op 11-jarige leeftijd. Als niet-aangeslotene won hij één wedstrijd en in zijn eerste jaar bij de aspiranten won hij er twee. Het daaropvolgende jaar won Iserbyt zo goed als al zijn wedstrijden en werd hij Belgisch kampioen veldrijden bij de aspiranten. Hij werd daarnaast ook Belgisch kampioen mountainbiken.

Bij de nieuwelingen en junioren werd Iserbyt vier jaar na elkaar kampioen van België. In zijn tweede jaar bij de junioren werd hij op het wereldkampioenschap in Tábor verrassend verslagen door de Deen Simon Andreassen, nadat hij eerder dat seizoen Europees kampioen was geworden en het eindklassement van de Wereldbeker en de Superprestige op zijn naam had geschreven.

Vanaf het seizoen 2015-2016 kwam Iserbyt uit in de beloftencategorie. In de Cyclocross Leuven, begin 2016, werd hij vijfde in de wedstrijd voor profs. Een week later kreeg hij de kans om voor de zesde opeenvolgende keer Belgisch kampioen te worden in Lille, maar door een zware valpartij bij de start moest hij noodgedwongen opgeven. Op 31 januari 2016 won Iserbyt het WK in Zolder als eerstejaarsbelofte. Hij werd daarmee de jongste wereldkampioen ooit bij de beloften. Hij was in de sprint sneller dan de Tsjech Adam Ťoupalík, die zijn handen een ronde te vroeg in de lucht had gestoken. Quinten Hermans was de tweede landgenoot op het podium met een bronzen medaille. Iserbyt werd dat jaar opnieuw eindwinnaar in de Wereldbeker en de Superprestige. Hij behaalde ook brons op het Europees kampioenschap in Huijbergen. In juni 2016 werd hij belofte met profcontract bij Marlux-Napoleon Games.

Zijn tweede jaar bij de beloften verliep minder vlot. Hij eindigde op het EK als 10e en op het WK als 17e. Iserbyt werd wel eindwinnaar in de DVV Trofee.

Als derdejaarsbelofte werd hij op 5 november 2017 Europees kampioen in het Tsjechische Tábor. Hij won in de sprint van Tom Pidcock. In datzelfde seizoen werd hij op 4 februari 2018 voor de tweede keer wereldkampioen bij de beloften in het Nederlandse Valkenburg. Hij won met bijna een halve minuut voorsprong op de uittredende wereldkampioen Joris Nieuwenhuis. Hij werd ook eindwinnaar in de DVV Trofee bij de beloften.

Als laatstejaarsbelofte werd Iserbyt vice-Europees kampioen in Rosmalen en vice-wereldkampioen in Bogense telkens na zijn grootste rivaal Tom Pidcock. Daarnaast behaalde hij ook tien top 5-plaatsen bij de elite. Hij werd vierde op het zware Belgisch kampioenschap in Kruibeke na Toon AertsWout van Aert en Michael Vanthourenhout.

In het seizoen 2019-2020 reed Iserbyt zijn eerste volwaardige programma bij de elite. Een seizoen later behaalde hij reeds tien overwinningen en 23 podiumplaatsen! Hij traint nog steeds bij Rudi Van de Sompel, zijn trainer sinds de aspiranten. (Wikipedia)

Na de corona-lockdown heeft hij in Ruddervoorde zijn tweede overwinning van het seizoen gepakt. In eigen streek troefde hij man in vorm Toon Aerts af na een spannend duel dat echter vakkundig de nek werd omgewrongen door Martine Tanghe, die de uitslag reeds bekend maakte in de nieuwsflard die voorafging aan de ruime samenvatting.

Daarna heeft hij net als vorig jaar met panache de Koppenbergcross gewonnen. Lars van der Haar was de enige die binnen de minuut van de winnaar bleef. Iserbyt doet zo dus meteen ook een gouden zaak met het oog op de eindzege in de X²O-trofee.

Vervolgens is hij de nieuwe Europese kampioen veldrijden geworden. Hij had in het Nederlandse Rosmalen vooral last met zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout, maar kwam toch solo over de finishlijn met een mooie bonus. Voor Iserbyt is dit het eerste truitje bij de profs, na eerdere tweede plaatsen op het BK en het EK van vorig jaar. Hij is de eerste die Europees kampioen is geworden in de drie categorieën (juniors, beloften en elites).

Daarna heeft hij de tweede aflevering van de Urban Cross in Kortrijk gewonnen. De thuisrenner profiteerde van een lekke band bij leider Michael Vanthourenhout en kreeg ook Wout van Aert klein. De Flandrien van 2019 en 2020 maakte indruk bij zijn terugkeer, maar moest vrede nemen met de derde plek, nadat hij ook nog achtergelaten werd door Lars Van der Haar.

Iserbyt van zijn kant heeft daarna flink wat vertrouwen getankt in de Superprestigecross in Boom. In een erg boeiende finale koos de Europese kampioen als beste zijn moment en rekende in stijl af met zijn drie concurrenten. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts mochten mee op het podium, Wout van Aert moest vrede nemen met de vierde stek.

In februari 2021 heeft Iserbyt met een zesde plaats in Brussel op iets meer dan een minuut van winnaar en uitdager Toon Aerts zijn eindwinst in de X²O-trofee veilig gesteld. Net zoals vorig jaar won hij dus dit regelmatigheidscriterium dat toen echter nog de DVV-trofee heette. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.