Het zal morgen ook al 25 jaar geleden zijn dat de Japanse componist Toru Takemitsu is overleden.

Hij is in 1967 in het westen doorgebroken met “November Steps”, een compositie sterk beïnvloed door de traditionele Japanse muziek.
Takemitsu kreeg interesse in westerse muziek gedurende de Tweede Wereldoorlog tijdens het herstel van een langdurende ziekte. Hij hoorde in zijn ziekbed klassieke muziek van een Amerikaanse militaire omroep. Hij luisterde ook naar jazz uit de platencollectie van zijn vader. Hij besloot componist te worden en in 1948 studeerde hij bij Yasuji Kiyose. Maar vooral heeft hij zich als componist autodidactisch verder ontwikkeld. Zo heeft hij invloeden ondergaan van Debussy, Messiaen en Boulez, maar toch blijven zijn Japanse roots heel goed hoorbaar.
Hij is ook de componist van de muziek voor de films “Het rijk der zinnen” en “Het rijk der passie” (Oshima) of “Ran” en “Dodeskaden” (Kurosawa). Kortom, men kan hem definiëren als een hedendaags impressionist. John Adams heeft met de London Sinfonietta een aantal van zijn werken opgenomen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.