Vandaag wordt de gewezen stervoetballer Enzo Scifo zestig jaar. Ik heb hem ooit eens tot onderwerp genomen bij een cursiefjeswedstrijd, die ik niet gewonnen heb, wat me ook niet verwondert, als ik het onding nu nog eens onder ogen krijg. Maar ik heb gezworen alles wat ik ooit heb geschreven op mijn blog te publiceren, dus deze zwarte bladzijde moet er ook sowieso bij…

Er is een tijd geweest dat ik een hevig tegenstander was van het spelen van de nationale hymnen, b.v. bij het begin van een voetbalwedstrijd of bij het uitreiken van eremetaal.
Dat was ook de tijd van de Olympische Spelen in Mexico 1968 toen twee zwarte Amerikaanse atleten hun gouden en zilveren medaille op de 400m vlak werden ontnomen omdat zij tijdens het spelen van het “Stars Spangled Banner” een gehandschoende vuist opstaken uit protest tegen de rassendiscriminatie in hun vaderland.
Het was de tijd dat ikzelf consequent weigerde recht te staan wanneer de Brabançonne weerklonk.
Tot ik zowaar een krop in de keel kreeg toen voor de match België-Uruguay duizenden Belgen in Verona deze tophit meelalden. (Het lallen was niet te wijten aan een neveneffect van de tijdelijke drooglegging, maar aan het gelukkige feit dat wij de tekst van dit literaire meesterwerk collectief uit ons geheugen hebben gebannen.)
Zijn de tijden veranderd of ikzelf?
De andere tijden zijn zéker gekomen, zij het niet in de vorm zoals de heer Dylan het zich destijds had voorgesteld. Aangezien de bard zich ondertussen zelf tot den Here heeft bekeerd, zal hij daar echter ook wel niet zwaar aan tillen.
En ik? De schrapping van de twee Amerikaanse atleten vind ik nog steeds schandalig, maar mijn vaderlandsliefde is er blijkbaar op vooruitgegaan.
Of zou het dan toch alleen maar het Mondiale-effect zijn?
Hoogstwaarschijnlijk. Als professionele vaderlandslievenden zoals onze ministers ondanks hun teveel aan cholesterol plotseling voetbalfanaten kunnen worden, zo krijgen voetballiefhebbers met Mondiale-koorts opeens een patriottische adrenaline-injectie.
Niks om beschaamd over te zijn. Integendeel. Want dit gevoel heeft niks te maken met het hooliganisme, dat trouwens internationaal vertakt is en op geregelde tijdstippen “grensoverschrijdend” tewerkgaat.
Nee, het heeft paradoxaal genoeg iets van het “alle Menschen werden Brüder“-gevoel.
Zeker in onze specifieke situatie.
Plotseling zijn immers alle Vlaams-Waalse geschillen van de baan.
Carl Huybrechts praat in de twee landstalen met Guy Thijs en onze nationale held is Enzo Scifo, een Italiaan.
Geef toe, dit soort vreedzame coëxistentie hebben we niet meer gekend sedert Sandra Kim, een landgenote van Enzo, het Songfestival heeft gewonnen.
Scifo is dus een gastarbeider en in die hoedanigheid is er nog een hogere taak voor hem weggelegd. Enzo moet voort! Enzo moet verder! Altius, citius, fortius.
Dat Paula D’hondt zich al maar een paar existentiële vragen begint te stellen!
Wie kan immers beter haar plaats van commissaris voor de migranten innemen dan Enzo?
Commissaris Scifo: ’t klinkt een beetje zoals in “Hill Street Blues” en hij dribbelt alle tegenstrevers, wat kunnen we nog meer wensen?
Dat hij zichzelf niet dol dribbelt, zoals hij dat vroeger wel eens pleegde te doen.

Naschrift
Uiteindelijk werd Johan Leman als opvolger van Tante Paula aangeduid, maar dat Enzo nog altijd kandidaat is, bewees hij tijdens de volgende World Cup in de V.S. 1994, toen hij de “uitvinder” was van het feit dat de Rode Duivels elkaar een hand geven tijdens de Brabançonne. Dat moest dan compenseren dat geen van hen het volkslied kan meezingen, noch in het Nederlands, noch in het Frans.

Referentie
Ronny De Schepper, Cursieve mijmeringen vanuit buitenspelpositie, Dagelijks iets degelijks 26 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.