“De filosoof handelt niet vanuit zijn emoties, maar na reflectie; hij reist in de nacht, maar een licht gaat voor hem uit.” (Diderot)

De ondertitel van dit boek Het jaar 1759 luidt : ‘Een doorsnede van de Verlichting’ en dit sprak me meteen aan. De auteur, Paul Frentrop (professor corporate governance & capital markets volgens de flaptekst) beperkt zich niet tot het jaar 1759 zelf, maar probeert toch een portret te brengen van het midden van de 18e eeuw, met een focus op de Verlichting. Zo zien we uiteraard figuren als Voltaire (die in 1759 ‘Candide’ publiceerde), Diderot en de encyclopedisten, Adam Smith en David Hume passeren maar ook Benjamin Franklin, evenals nu minder bekende personen die in die tijd een rol speelden in de filosofie en de wetenschappen. De aandacht gaat niet uitsluitend naar het denken, maar ook naar wetenschappen, zoals de astronomie, en ontdekkingen zoals de inenting tegen pokken, de bliksemafleider. Ook is het perspectief van de auteur niet beperkt tot West-Europa (meer bepaald Frankrijk en Groot-Brittannië), maar richt hij de blik ook naar het oosten (Rusland dat gebieden in Siberië verovert), het verre westen (de uitbreiding naar de indianengebieden door Britten en Fransen) en het verre oosten (China en India) en zelfs het Midden-Oosten. Zo krijgt de lezer een beeld van die 18e eeuw, in een breed perspectief. Of de auteur historicus is of niet, kan ik niet achterhalen, maar hij heeft zijn huiswerk goed gedaan, getuige hiervan de vele gedetailleerde voetnoten en de uitgebreide bibliografie. Een meer dan lezenswaard boek!

Fons Mariën, 25/08/2016

Een gedachte over “De leestips van Nonkel Fons (retro 95)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.