De Amerikaanse schrijfster Jean M.Auel viert morgen haar 85ste verjaardag. Zij is vooral populair omwille van de reeks “De aardkinderen”.

Na “De stam van de holebeer” (1977), “De vallei van de paarden” en “De mammoetjagers” en “Het dal der beloften” (1991) lag pas na elf jaar ook “Een vuurplaats in steen” (2002) in de winkel. Het zesde en laatste deel van de serie, “The Land of Painted Caves” (Het land van beschilderde grotten), werd wereldwijd gepubliceerd op 29 maart 2011. Ondanks het feit dat de gewezen secretaresse, die pas op 43-jarige leeftijd debuteerde, ondertussen is uitgegroeid tot een authoriteit op het vlak van de prehistorie (meer bepaald de Cro-Magnon mens) en zij dus pretendeert heel dicht bij de (mogelijke) realiteit te blijven, blijkt toch dat invloed van Tolkien nog altijd zeer groot is. Een verschil is wel dat bij Tolkien vrouwelijke figuren zo goed als afwezig zijn, terwijl Auel (net als Arnulf Zitelmann in “De schaduw van de toren”, zie elders) juist van een matriarchale maatschappij vertrekt, door als hoofdpersoon het meisje Ayla te kiezen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.