Auteur Richard Dawkins is een bekende Britse evolutiebioloog, die al verschillende boeken over dit thema op zijn naam heeft staan naast het bekende boek God als misvatting. In dit boek Het grootste spektakel ter wereld – Bewijs voor evolutie verklaart hij voor een breder publiek de bewijzen voor de evolutietheorie van Charles Darwin.

In de eerste plaats argumenteert Dawkins dat het geen theorie meer is maar een wetenschappelijk feit. Sinds Darwin heeft de biologie zijn theorie verfijnd en bevestigd. De bewijzen liggen op verschillende vlakken, zo toont Dawkins aan, dus niet alleen in het fossielenbestand. Vooral de ontdekking van de structuur van het DNA door James Watson en Francis Crick (1953) en de ontwikkelingen in de moleculaire biologie zorgden voor bijkomende en onweerlegbare bewijzen. Uiteraard beschikte Darwin in zijn tijd nog niet over deze kennis, maar zijn theorie over evolutie door natuurlijke selectie werd bewezen en is dus een wetenschappelijk feit.

Ook al probeert Dawkins de talrijke bewijzen en argumenten voor evolutie voor een breed publiek toegankelijk te maken, toch moet ik toegeven dat verschillende passages een hoge moeilijkheidsgraad hebben voor een leek in de biologie als ik. Belangrijkst van al is dat Dawkins de pseudo-argumenten van het creationisme en de intelligent design ontkracht, niet voor niets noemt hij hen de geschiedenisontkenners. Als je beseft dat in de VS bijv. nog meer van 40 % van de bevolking tot die groep behoort, dan begrijp je volkomen het belang van een boek als dit.

Fons Mariën, 26/03/2016

P.S. Het boek is opgedragen aan Josh Timonen, webdesigner van de website van Richard Dawkins. Op bovenstaande foto van Elza Hamilton op Wikipedia staat Timonen links en Dawkins rechts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.