Lokomotiv Moskou-speler Dmitri Tarasov kreeg vijf jaar geleden van zijn club een boete van maar liefst 300.000 euro omdat hij na de partij tegen Fenerbahçe een shirt toonde met daarop een afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin.

Op Sporza.be luidde het bericht als volgt: “Dmitri Tarasov heeft voor commotie gezorgd na afloop van het Europa League-duel tussen de Turkse club Fenerbahçe en het Russische team Lokomotiv Moskou. De 28-jarige middenvelder van Lokomotiv trok na het duel zijn wedstrijdshirt uit en toonde een T-shirt met de afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin.
Lokomotiv Moskou speelde in de 1/16e finales in Turkije tegen Fenerbahçe. Door de verstoorde verhoudingen tussen Rusland en Turkije, het Turkse leger schoot in november een Russische straaljager uit de lucht, stond de wedstrijd onder hoogspanning.
Dmitri Tarasov deed er een schepje bovenop. Hij droeg onder zijn wedstrijdshirt een T-shirt met een afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin.
En dat liet hij ook zien na de wedstrijd. “De meest beschaafde president” stond er op het shirt te lezen.
“Hij is mijn president”, verdedigde Tarasov zich achteraf. “Ik heb respect voor hem en wilde dat ook tonen. Hij kan op mij rekenen.”
De actie van Tarasov krijgt wellicht nog een staartje voor Lokomotiv Moskou. De Europese voetbalbond UEFA verbiedt politieke of religieuze boodschappen. Een Russisch sportagentschap weet van een UEFA-medewerker dat Tarasov minstens tien wedstrijden schorsing riskeert.”

Mij doet dit vooral denken aan een bericht dat ikzelf op mijn blog plaatste op 27 juli 2008. Ik stelde toen de vraag: “Cadel Evans niet in Bejing?” (voor de Olympische Spelen). De reden was namelijk precies dezelfde als die van Tarasov, maar de UCI trad toen veel lakser op (Evans was m.a.w. wel degelijk aanwezig in Bejing). Nochtans blijf ik achter mijn argumenten van toen staan:
“De UCI verbiedt politieke boodschappen op rennerstruien. Vraag dat maar aan Herman Schueremans. Toen die de ploeg Torhout-Werchter sponsorde, had hij niet echt behoefte aan reclame op de truien. Zowel Rock Torhout als Rock Werchter waren destijds elk jaar uitverkocht en een uitbreiding zat er in die tijd niet in. Daarom wilde hij No Nukes op de truien van zijn renners laten zetten. Dat mocht echter niet van de UCI.
Helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum kende de anti-abortusploeg van het Vaticaan hetzelfde probleem. Zij mochten niet rijden met slogans tegen abortus op hun truitjes, daarom deden ze het maar met het neutrale Amore & Vita.
Nu, de truien van Silence-Lotto hebben ook geen politieke opschriften natuurlijk, maar Cadel Evans heeft de hele Ronde van Frankrijk lang met een t-shirt gereden waarop duidelijk leesbaar Free Tibet stond (enfin, laten we aannemen dat het meerdere t-shirts waren, maar telkens wel met dezelfde boodschap). Vaak stond de rits van zijn trui helemaal open, zodat deze boodschap goed leesbaar was voor eenieder, inclusief de televisiecamera’s. Door het conflict met ASO had de UCI niks in de pap te brokkelen bij de Tour de France, maar het is niet ondenkbaar dat zij in het licht van de komende Olympische Spelen alsnog tot een reactie overgaan.”
Er is natuurlijk ook nog een andere mogelijkheid… De UEFA en de UCI zitten misschien wel op dezelfde lijn, lees de WESTERSE lijn. Met andere woorden: opkomen voor Tibet (en dus tegen China) mag wél, opkomen voor Poetin daarentegen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.