Het is vandaag 25 jaar geleden dat kindacteur Tommy Rettig is overleden. Hij is bij ons vooral bekend van de televisiereeks “Lassie”, waarin hij van 1954 tot 1957 de hoofdrol vertolkte. Wikipedia vermeldt enkel dat deze serie van 1962 tot 1980 door de NCRV werd uitgezonden, maar ik meen me toch te herinneren dat ze ook bij de BRT (misschien in die tijd nog NIR) geprogrammeerd stond. Ook herinner ik me Frans ingesproken versies (dus ofwel op de Franse televisie of op de RTB).

De serie was gebaseerd op het jeugdboek “Lassie Come Home” van Eric Knight en was in feite een voortzetting van de zeven speelfilms die MGM over de gelijknamige Schotse herdershond had gemaakt. Nadat MGM had aangekondigd geen nieuwe films rond Lassie meer te maken, kreeg de trainer van de hond die Lassie had gespeeld, Rudd Weatherwax, de rechten op de naam ‘Lassie’. Weatherwax ging in zee met producent Robert Maxwell die een televisieserie rond de hond wilde maken gebaseerd op het concept: ‘een jongen en zijn hond’. Maxwell en Weatherwax schreven een paar scenario’s vol met traditionele Amerikaanse waarden. Ze bedachten een oorlogsweduwe die in haar eentje haar elfjarige zoon moet opvoeden en samen met haar schoonvader probeert om te overleven op een boerderij. CBS zag er wel iets in en na twee succesvolle pilots ging Lassie op 12 september 1954 in productie.
In de twee pilotafleveringen werd Lassie gespeeld door Pal, de collie die ook in de zeven MGM-films de hoofdrol had gespeeld. In de televisieserie werd Lassie gespeeld door vijf verschillende honden, allemaal reuen en nakomelingen van Pal.
In de eerste drie seizoenen (1954-1957) werd Lassie gekoppeld aan zijn baasje Jeff Miller (gespeeld door Tommy Rettig). Als de grootvader van Jeff sterft verhuizen Jeff en zijn moeder en wordt Lassie in het vierde seizoen liefderijk opgenomen door een nieuw baasje, de zevenjarige Timmy Martin.
De reden dat Jeff en zijn familie het veld moesten ruimen was een samenloop van omstandigheden. Tommy Rettig die Jeff speelde werd te oud voor de rol. Jan Clayton die zijn moeder speelde wilde uit de serie stappen om terug te keren naar het theater. Toen de producers bezig waren het scenario aan te passen overleed ook nog George Cleveland die de grootvader van Jeff speelde. Men gooide dan maar de show om en Lassie kreeg geheel nieuwe baasjes, Timmy en zijn adoptie-ouders.
De meeste verhalen zijn gebaseerd op hetzelfde stramien. Er gebeurt iets met een van de hoofdrolspeler of gastacteurs en Lassie probeert hem of haar te redden of hulp te zoeken. Aangezien het dier enkel blaft geeft het ‘hulp halen’ nog de nodige problemen. Mensen raken ondergesneeuwd, zitten vast in brandende huizen, zijn verdwaald en/of gewond geraakt of verkeren in een andere vorm van acuut levensgevaar. Of soms ook niet, zoals in de fameuze “Boy cried wolf”-aflevering. Lassie helpt ook soms dieren, waarbij de schrijvers achteloos aan het jachtinstinct van een hond voorbijgaan en hem dus dieren laten redden, die hij normaal gesproken zou opjagen.
In het elfde seizoen emigreert Timmy met zijn ouders naar Australië. Daarna keert Lassie nog eens terug naar de VS, maar in maart 1973 werd definitief de laatste aflevering uitgezonden, al bleven herhalingen geregeld hier of daar opduiken. In 2009 nam zelfs Studio 100 deze serie over.
Tommy Rettig zelf was zijn carrière gestart in 1946 in het toneelstuk “Annie Get Your Gun”. Daarna speelde hij onder meer in “The Jackpot” (1950) naast James Stewart, in “The 5.000 Fingers of Dr.T.” naast Mary Healy, in “So Big” (1953) naast Jane Wyman en Sterling Hayden en in “River of No Return” naast Robert Mitchum en Marilyn Monroe.
As an adult, Tom Rettig found the transition from child star difficult, and had several well-publicized legal entanglements relating to illegal recreational drugs (a conviction for growing marijuana on his farm, and a cocaine possession charge of which he was exonerated). Some years after he left acting, he became a motivational speaker, which—through work on computer mailing lists—led to involvement in the early days of personal computers. For the last 15 years of his life, Rettig was a well-known database programmer, author, and expert. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.