De Colombiaan Iván Ramiro Sosa Cuervo (foto Repf72 via Wikipedia) heeft zoals verwacht de Tour de la Provence gewonnen nadat hij eerste was geworden in de rit met aankomst op Chalet Reynard voor ploegmaat Egan Bernal en wereldkampioen Julian Alaphilippe. In de laatste rit, gewonnen door Phil Bauhaus, ging Alaphilippe dankzij een bonificatiesprint onderweg nog over de gewezen Tourwinnaar, maar diens land- en ploeggenoot Sosa werd niet meer bedreigd. (Sporza)

Als junior won Sosa een etappe in de “kleine” Ronde van Colombia, de belangrijkste juniorenwedstrijd in zijn thuisland. In 2016 nam Sosa met een Colombiaanse selectie deel aan de Ronde van de Toekomst, waar hij op plek 57 in het algemeen klassement eindigde. Aan het eind van het jaar kreeg hij een contract aangeboden bij Androni Giocattoli-Sidermec, waar hij in 2017 prof werd. Zijn debuut maakte hij in januari in de Ronde van Táchira, waar hij zich na acht etappes op de tweede plaats in het algemeen klassement bevond. In de negende etappe verloor hij echter meer dan tweeënhalve minuut, waardoor hij naar de zevende plek zakte. In de laatste etappe kwam zijn plek in het klassement niet meer in gevaar, waardoor hij toch het jongerenklassement op zijn naam schreef.

In juni werd hij, met een achterstand van 35 seconden op zijn winnende land- en ploeggenoot Rodolfo Torres, derde in het eindklassement van de Ronde van Bihor. Het jongerenklassement schreef hij, met een voorsprong van 54 seconden op Mattia Melloni, wel op zijn naam. In augustus nam hij deel aan de Ronde van de Toekomst, waarin hij op plek 38 in het algemeen klassement eindigde.

Het seizoen 2018 begon Sosa, net als in 2017, in Venezuela, waar hij deelnam aan de Ronde van Táchira. In de vierde etappe kwam hij met een voorsprong van drie seconden op Anderson Paredes solo als eerste over de finish. Zijn grootste overwinning tot dan toe behaalde hij in de nieuw gevormde Adriatica Ionica Race, waar hij het eindklassement op zijn naam schreef, maar nog datzelfde jaar werd dit overtroffen door zijn eerste eindoverwinning in de Ronde van Burgos, waarin hij dus voor het eerst ook de slotetappe naar Lagunas de Neila heeft gewonnen. Hij won ook de zevende etappe van de Ronde van de Toekomst.

In 2019 maakte Sosa de overstap naar Team Sky, waardoor hij in de UCI World Tour rijdt. Namens deze ploeg schreef hij in het begin van het seizoen het bergklassement van de Ronde van Colombia op zijn naam. Daarna volgden de 3e etappe van de Route d’Occitanie (waar hij ook het jongerenklassement won) en de 3e en 5e etappe Ronde van Burgos. Hier won hij zowel het eind-, als het jongeren- en bergklassement. (Wikipedia)

Als winnaar van de afgelopen twee edities van de Ronde van Burgos, won hij op 1 augustus 2020 voor de derde keer op rij de slotrit naar Lagunas de Neila. De 22-jarige renner van Team Ineos sprong in de laatste 700 meter weg bij Mikel Landa en leider Remco Evenepoel. Diens leidersplaats kwam echter niet meer in het gedrang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.