De Clasica de Almeria was een kolfje naar de hand van Europees kampioen Giacomo Nizzolo (foto CS-Wolves via Wikipedia). Na een val van Alvaro Hodeg zette Deceuninck-Quick Step alles op Florian Sénéchal. De Fransman werd uitstekend gelanceerd door Bert Van Lerberghe, maar tegen de vliegensvlugge benen van Giacomo Nizzolo was niemand opgewassen. Sénéchal moest vrede nemen met de dichtste ereplaats. De Est Martin Laas (Bora-Hansgrohe) vervolledigde het podium. (Sporza)

Giacomo Nizzolo (Milaan30 januari 1989) werd in 2007 tweede op het Italiaanse kampioenschap keirin bij de junioren en derde op het wereldkampioenschap ploegenachtervolging voor junioren, samen met Paolo LocatelliElia Viviani en Luca Pirini.

In 2009 werd hij vierde in de wegrit op de Middellandse Zeespelen. In 2010 behaalde Nizzolo goede resultaten in Italiaanse koersen. Zo werd hij tweede in de Popolarissima di Treviso, negende in de GP Liberazione en behaalde hij een ereplaats in de Baby Giro. Het jaar erop tekende hij zijn eerste profcontract bij Leopard Trek, de nieuwe ploeg van Fabian Cancellara en de gebroeders Andy en Fränk Schleck. Hij behaalde goede resultaten in de Ronde van Catalonië.

In 2012 veranderde Leopard Trek zijn naam in RadioShack-Nissan-Trek. In dit seizoen brak Nizzolo door met etappezeges in de Ronde van Wallonië, de Eneco Tour (zijn eerste overwinning in de UCI World Tour) en in de Ronde van Poitou-Charentes. In augustus haalde Nizzolo opnieuw het podium in een World Tour-koers, hij behaalde deze ereplaats door als derde te finishen tijdens de Vattenfall Cyclassics.

Sinds 2012 is Nizzolo ieder jaar van start gegaan in de Ronde van Italië, waar hij in 2015 en 2016 winnaar werd van het puntenklassement. Tot op heden heeft hij nog geen Giro-etappe kunnen winnen; wel heeft hij in de sprintetappes al vele tweede plaatsen behaald. In de slotrit van de Ronde van Italië 2016 kwam Nizzolo als eerste over de meet in Turijn, maar werd hij na afloop gediskwalificeerd wegens onreglementair sprinten. De zege ging zodoende naar Nikias Arndt.

In 2017 won hij de 2e etappe van de Hammer Sportzone Limburg en in 2018 de 7e etappe van de Ronde van San Juan. In 2019 stapte hij over naar Dimension Data en won voor dit team de 6e etappe van de Ronde van Oman, de 5e etappe van de Ronde van Slovenië en de 1e etappe van de Ronde van Burgos. In 2020 veranderde de naam van het team in NTT Pro Cycling en Nizzolo won voor de nieuwe sponsor al meteen de 5e etappe van de Tour Down Under en daarna de 2e etappe Parijs-Nice. Na een vlakke maar prachtige waaieretappe van 166,5 kilometer tussen Chevreuse en Châlette-sur-Loing haalde hij het in een sprint van Pascal Ackermann en Jasper Stuyven. Daarna was hij in het kampioenschap van Italië, betwist tussen Bassano del Grappa en Cittadellade, de snelste van een fel uitgedund peloton. Davide Ballerini en Sonny Colbrelli mochten mee op het podium. (Wikipedia)

Een paar dagen nadat hij Italiaans kampioen was geworden, is hij op 26 augustus 2020 ook Europees kampioen geworden. De Italiaan in vorm troefde in Plouay Frans kampioen Arnaud Démare en de Duitser Pascal Ackermann af in de spurt van een grote groep. Mathieu van der Poel raakte ingesloten en viel net naast het podium, Jasper Stuyven eindigde als vijfde. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.