Het is al vijf jaar geleden dat in het rusthuis Sint-Elisabeth in Eeklo Gery Cabeke is overleden (foto VRT). Hij was in de jaren 90 de producer van de succesvolle Radio 2-programma’s “De zoete inval” en “Het eenzame hartenbureau”. In die tijd woonde hij enkele verdiepingen boven mij en hadden we af en toe contact. Cabeke werd 57 jaar.

“Het eenzame hartenbureau” werd van 1990 tot 1996 uitgezonden en gepresenteerd door Edwin Ysebaert. Het was openlijk emotioneel en werd daardoor zowel geliefd als verguisd.
“De zoete inval”, gepresenteerd door Luc Appermont, was een van de populairste radioprogramma’s van de jaren 90. Het wordt intussen opnieuw uitgezonden op zaterdagmorgen. Eind vorig jaar vierde het programma zijn 800e aflevering.
Ik leerde Gery Cabeke kennen via… de vuilnisbakken, meer bepaald dan de bakken voor oud papier. Telkens ik namelijk mijn kranten daar naartoe droeg, stelde ik vast dat in die bakken ook hopen Engelse zondagskranten lagen (The Sunday Times, The Times Literary Supplement, The Observer…). Zeer interessant uiteraard, zeker voor iemand zoals ik die werkloos was en zich de aanschaf van deze kranten niet kon permitteren, maar tegelijk wel in die sector op zoek was naar werk. Dan waren zo’n kranten een bron van inspiratie voor artikels en/of interviews.
Oorspronkelijk viste ik die dan ook opnieuw uit de bakken, maar tegelijk ging ik op zoek naar wie diegene wel zou kunnen zijn, die zich deze kranten had aangeschaft. Aangezien ze van de winkel kwamen (en niet via de post), kon ik dit niet onmiddellijk vaststellen, maar op een bepaald moment moet er toch eens een briefomslag gericht aan Gery tussen hebben gezeten.
Toen heb ik contact met hem opgenomen en hem gevraagd of hij zijn gelezen kranten niet rechtstreeks aan mij wou geven, zodat ik ze niet als een dakloze uit de vuilnisbak moest gaan vissen. Dat heeft hij dan ook gedaan, zolang hij bij ons in het appartement is blijven wonen (wat helaas niet zo heel lang meer was, nog een jaartje of zo, als ik het goed heb).
Ik bood hem ook wederdiensten aan, b.v. in de vorm van een fles wijn of een of andere speciale dressing, maar dat leek hij niet zo op prijs te stellen. Wel zijn we op een bepaald moment in onderhandeling geweest om ook een bijdrage te leveren aan zijn “Eenzame hartenbureau”, maar tegen dat we een tekst overeengekomen waren, was ik al de vrouw tegen het lijf gelopen, die later mijn tweede echtgenote zou worden, zodat – naar ik meen – mijn tekst wel de uitzending heeft gehaald, maar er is nooit een vervolg aan gegeven.
Enfin, het was hoe dan ook een grote verrassing voor mij toen ik hoorde dat Gery, die dus blijkbaar naar Eeklo was verhuisd, op redelijk jonge leeftijd is omgekomen. Volgens Edwin Ysebaert in Het Laatste Nieuws werd Gery enkele jaren eerder getroffen door een hersenbloeding en werd hij een coma-patiënt.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Gery Cabeke (1958-2016)

  1. Ik ben het nu maar te weten gekomen, 4 jaar na datum. Een van de grote raadselen is dat Cabeke enerzijds bekend stond om zijn emo-radio, terwijl ik hem ken van het beste muziekprogramma ooit op onze radio: ZigZag. Later heb ik ergens gelezen dat iemand anders de speellijst samenstelde en er de wetenswaardigheden bij schreef, terwijl Cabeke alleen maar voorlas. Maar zo herinner ik me het niet, dus als het toch zo is, moet hij een enorm inlevingsvermogen én professionalisme gehad hebben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.