Het frontparadijs is een heruitgave van twee boeken van de Duitser Heinrich Wandt, na de herontdekking door Michiel Hendryckx die deze uitgave van een woord vooraf voorzag. Wandt (1890-1965) was tijdens WO I in Gent gelegerd, een zogenaamde etappeplaats van het Duitse leger. Hij bracht in twee boeken (hier in één uitgave) het relaas van het gedrag van zijn landgenoten in Gent tijdens de bezetting.

Het boek is geen roman en heeft een groot waarheidsgehalte. Wandt was een sociaal-democraat en antimilitarist die geschokt was door het onbetamelijke gedrag van veel Duitse officieren die in Gent verbleven: hij beschrijft hun uitgebreide schranspartijen en drinkgelagen, de talrijke overspelige relaties, het veelvuldig bordeelbezoek, maar ook de diefstallen en het gewelddadig gedrag tegenover de Gentse bevolking. Hij noemt daarbij man en paard, d.w.z. vele officieren met naam en toenaam.

Na de uitgave van zijn eerste boek (dat rond 1920 ook in het Nederlands werd uitgegeven) werd hij overladen met processen die hij allemaal won. Heinrich Wandt had zich immers zeer grondig gedocumenteerd. Al met al een zeer ontluisterend beeld van de Duitse bezetting in Gent. Door de behandeling van veel verschillende officieren in opeenvolgende hoofdstukjes valt hij wel in herhaling, wat niet te vermijden is aangezien de meesten zich op dezelfde onbetamelijke manier gedroegen!

Fons Mariën, 13/03/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.