Ceylin del Carmen Alvarado (foto Axel VH) heeft de slotmanche van de X²O-trofee op haar naam geschreven. Rond de Vrije Universiteit in Brussel was ze net zoals de twee voorgaande jaren de snelste, deze keer vóór Denise Betsema, die Lucinda Brand nog bijna onttroonde in het eindklassement. (Sporza)

Ceylin del Carmen Alvarado werd geboren in Cabrera (Dominicaanse Republiek) op 6 augustus 1998. Op haar vijfde verhuisde ze naar Nederland, samen met haar moeder en jongere broer Salvador, die ook actief is in de wielersport. Haar vader was al eerder in Nederland komen wonen. Thuis spreekt Alvarado Spaans. Ze geeft aan zich 80% Dominicaans en 20% Nederlands te voelen.

Aanvankelijk ging ze hardlopen, maar dat beviel haar niet. Op voorstel van haar vader stapte ze over op wielrennen en sloot zich aan bij de Rotterdamse Wielrencombinatie Ahoy. In september 2016 kwam ze terecht bij de veldritploeg Kleur Op Maat. Eind 2017 tekende ze een driejarig contract bij Beobank-Corendon, de ploeg van Sanne Cant en Mathieu van der Poel. Alvarado verlengde in januari 2020 haar contract bij de ploeg tot en met februari 2024.

In januari 2016 won ze zilver op het NK voor junioren in Sint-Michielsgestel achter Fleur Nagengast. Een jaar later, in januari 2017, werd ze zevende op het WK voor beloften in het Luxemburgse Bieles, op ruim twee minuten van winnares Annemarie Worst. Op 24 oktober 2017 werd ze derde bij de elite in de Nacht van Woerden. Tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden 2018 op de Cauberg in Valkenburg aan de Geul won ze zilver bij de beloften.

In het seizoen 2018-2019 reed ze geregeld tussen de wereldtop bij de elite, al reed ze de drie kampioenschappen nog bij de beloften. Zo won ze op 4 november in eigen land het Europees kampioenschap voor beloften in Rosmalen met ruime voorsprong op haar landgenotes Inge van der Heijden en Fleur Nagengast. Op 6 januari 2019 won ze bij de elite de eerste editie van de Brussels Universities Cyclocross en een week later won ze het Nederlands kampioenschap voor beloften in Huijbergen. Hierdoor ging ze op 3 februari als favoriete van start in het wereldkampioenschap voor beloften in het Deense Bogense, waar ze echter genoegen moest nemen met de derde plaats achter haar landgenotes Van der Heijden en Nagengast.

In het daaropvolgende seizoen van 2019-2020 kwam Alvarado helemaal tot ontbolstering bij de elite. In november werd ze Europees kampioene bij de beloften in het Italiaanse Silvelle. Hoewel ze oorspronkelijk ook van plan was om het wereldkampioenschap bij de beloften te rijden, besliste ze na het veroveren van de Nederlandse titel in Rucphen om voor de wereldtitel bij de elite te gaan. Die beslissing loonde, want ze kroonde zich in het Zwitserse Dübendorf meteen tot wereldkampioene na een prangende sprint tegen landgenote Annemarie Worst. Ze woont momenteel met haar Belgische vriend en ploeggenoot Roy Jans in België. Ze rijdt voor de Belgische wielerploeg Alpecin-Fenix. (Wikipedia)

Na de corona-lockdown was ze de beste in de Super-Prestige veldrit in Gieten, drie dagen nadat ze in het Oostenrijkse Leogang derde was geworden in het wereldkampioenschap mountainbike bij de beloften. Een uitgebreide samenvatting van de veldrit werd door Sporza uitgezonden na Gent-Wevelgem, maar toch wist Michel Wuyts het plezier te verpesten door reeds op voorhand bekend te maken dat Alvarado had gewonnen. Gelukkig kwamen de mannen binnen nadat Gent-Wevelgem reeds was afgelopen!

Enige tijd later heeft ze ook de tweede manche van de Superprestige gewonnen. In Ruddervoorde moest de wereldkampioene tot de laatste ronde bikkelen met vier landgenotes, maar met een spurt in de zandbak kon ze toch de beslissing forceren. Worst en Brand moesten net als in Gieten vrede nemen met het podium. Zelfde uitslag enige tijd later op het Europees kampioenschap. In eigen land in Rosmalen klopte Alvarado Annemarie Worst in de sprint. Ook het brons was voor een Nederlandse, met Lucinda Brand. Daarna heeft ze de Stellacross in Leuven gewonnen. Ondanks een val in de slotronde zat er bij de wereldkampioene in de slotmeters nog iets meer in de tank dan bij Denise Betsema, de winnares van vorig jaar. Daarna duurde het ruim een maand vooraleer ze weer wist hoe een overwinning smaakt. Op het nieuwe parcours in Herentals troefde ze Lucinda Brand na drie zeges op rij af. Denise Betsema vervolledigde het podium.

Daarna heeft ze de eerste veldrit van 2021 gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene klopte haar landgenote Lucinda Brand in Baal na een zeer spannende slotronde dankzij haar technisch meesterschap. Denise Betsema was derde. Vervolgens heeft Alvarado de Flandriencross in Hamme aan haar erelijst toegevoegd. Ze reed in de tweede ronde weg en soleerde daarna naar de zege. Denise Betsema werd tweede en deed een zaakje in het klassement. 

Op 24 januari heeft Alvarado de afsluitende Wereldbeker-cross in Overijse naar haar hand gezet. In de slotronde nam ze afscheid van eindwinnares Lucinda Brand. Daarna heeft ze de Krawatencross in Lille gewonnen. In een nijdig sprintje hield ze opnieuw wereldkampioene Lucinda Brand van zich af. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.