Volgens On this day is het vandaag 85 jaar geleden (*) dat niemand minder dan Adolf Hitler himself het licht op groen zette voor een wagen voor het volk: een Volkswagen dus. Wat ik me echter afvraag is vanwaar de benaming “kever” komt (**). Op Wikipedia vind ik dat alvast niet terug.

De Oostenrijkse professor en auto-ingenieur Ferdinand Porsche en de Joodse ingenieur Josef Ganz stonden aan de wieg van Volkswagen. Porsche had in 1922 vergeefs plannen voor een goedkope auto voorgesteld, maar niemand zag er iets in. Hij begon voor zichzelf, en kreeg in 1934 van Adolf Hitler de opdracht een “Kraft durch Freude”-wagen te ontwerpen, een wagen voor het volk. Het programma van eisen voor deze auto was fors. De KdF-wagen moest een topsnelheid van 100 km/u kunnen halen; moest twee volwassenen en een kind kunnen vervoeren, of drie soldaten en een mitrailleur; moest een luchtgekoelde motor hebben, zodat hij ’s winters buiten kon staan; mocht maximaal tussen de 6 en 7 liter benzine per 100 kilometer verbruiken; en mocht niet meer kosten dan 900 Reichsmark. Op 12 oktober 1936 stelde Porsche – Ganz was uiteraard uit beeld verdwenen: in mei 1933 werd hij gearresteerd door de Gestapo (***) – drie rijdende prototypes voor, die al de karakteristieke vorm van de latere Volkswagen Kever hadden. 

Hitler zocht vervolgens persoonlijk een geschikte locatie voor de fabriek. Omdat de enige twee beschikbare autofabrieken – die van Opel en van Ford – niet volledig Duits waren, gaf Hitler zijn “Arbeitsfront” opdracht in het midden van Duitsland, bij Fallersleben, een fabriek te bouwen. Het Duitse volk zou door middel van een spaarsysteem het geld voor de productie bijeen brengen. Er zou een nieuwe stad verrijzen voor de arbeiders van de fabriek en hun gezinnen, Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben (kortweg KdF-stadt, na de Tweede Wereldoorlog Wolfsburg) genaamd. (Wikipedia)

(*) Volgens Wikipedia was het al twee jaar eerder.

(**) Uiteraard wil ik weten of dit iets met The Beatles heeft te maken, dan wel of deze benaming er al van bij het ontstaan aan werd gegeven. (Heeft het iets met die “Kraft durch Freude” te maken? Käfer?)

(***) En wat blijkt? Het is Ganz die de naam “kever” heeft bedacht, aldus zijn Wikipedia-pagina: “Hij ontwierp begin jaren ’30 verschillende kleine auto’s, waaronder de Maikäfer. (…) Ook was hij de hoofdredacteur van het autoblad Motor-Kritik. Hoewel hij de term volkswagen niet zelf had bedacht, lanceerde hij wel de naam kever in zijn tijdschrift.” Na ongeveer een maand werd hij vrijgelaten, maar hij verloor al zijn functies en invloed. Door een bijkomend publicatieverbod kon hij niet veel meer betekenen in Duitsland. Hij verhuisde in juni 1934 naar Zwitserland. Ganz werkte ook in Zwitserland verder aan een wagen voor het volk. Uiteindelijk werden er een veertigtal gemaakt, waarvan nog twee exemplaren bestaan. Hij probeerde te worden erkend als de bedenker van de ‘kever”, maar door zijn vele rechtszaken werd hij vooral als een querulant beschouwd. Zwitserland wees hem uit. Hij werkte later voor General Motors aan het merk Holden in Australië, waar hij ook zou sterven in 1967. In 1968 kwam de film “The Love Bug” uit (bij ons: “De Dolle Kever”) en werd de populariteit van de kever definitief gevestigd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.