Vandaag is het 140 jaar geleden dat er zowaar een feministisch blad is verschenen. Het betreft “La Citoyenne”, un journal féministe publié à Paris par Hubertine Auclert (bovenstaande foto uit 1910). Son premier numéro paraît le 13 février 1881 sur un rythme bimensuel. Waarbij het dus opvalt dat het Franse woord “journal” (eigenlijk toch dagblad) niet al te letterlijk mag worden opgevat. Maar het blijft natuurlijk een belangrijke datum in de geschiedenis!

Le journal est un défenseur énergique et inlassable de l’émancipation des femmes, exigeant des modifications au code Napoléon qui relègue les femmes à un statut très inférieur. Le journal exige que les femmes aient le droit de se présenter aux élections, affirmant que les lois injustes ne seraient jamais votées si les points de vue des femmes parlementaires étaient entendus.
Au cours de l’existence du journal, la « Ligue des droits de la femme » est fondée par Léon Richer en 1882 et en 1888 le « Conseil International des Femmes » (CIF) est organisé, qui est la première organisation féministe internationale. En 1891, Hubertine Auclert est à cours d’argent et son journal ferme. Cette même année, la militante Maria Martin (1839-1910) lance le “Journal des femmes”.

220px-Marguerite_Durand

In 1897 was er een nieuwe poging met La Fronde (de katapult), opgericht door de actrice en journaliste Marguerite Durand (1864-1936) en het blad werd helemaal gemaakt door vrouwen, zo schrijft Wikipedia, maar ik denk dat men daarmee dan de journalisten en de leiding van de krant bedoelt, want ik neem aan dat er op de drukkerij toch nog altijd meestal (zo niet uitsluitend) mannen werkzaam waren. En langdurig succes was de krant niet beschoren. Op het hoogtepunt haalde men 50.000 verkochte exemplaren, maar in september 1903 moest men al terugschroeven naar een maandblad, dat in maart 1905 helemaal ter ziele zou gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.