Het is vandaag 105 jaar geleden dat de Zwitserse stayer Fritz Ryser is gestorven.

Ryser stierf in Berlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog (mogelijk was hij nog steeds in gevangenschap omwille van zijn Pools avontuur – zie verder) van een hartstilstand, maar hij was al een aantal keren door het oog van de naald gekropen. De stayersport was in die oertijden van de wielersport immers één van de meest dodelijke disciplines.
Ryser started with road racing and won a national title in 1899. The same year he turned professional and won a national title in motor-paced racing. In 1901 werd hij al meteen derde op het wereldkampioenschap na de Duitser Röbl en de Nederlander Dickentman.
Although in 1908 he became the first Swiss cyclist to win a world title in this discipline, his career was marred with bad luck. Eight days after the race, his pacer Joseph Black died in a race in Düsseldorf.
Next year Ryser himself got into a serious accident tijdens de openingsmeeting van een nieuwe houten piste in de Botanical Garden van Berlijn. His pacer Willy Porte (Emil Borchardt being the “Hintermann”) while trying to avoid a fallen rider hit the stands; his motorcycle exploded. Het werd de zwartste dag uit de Duitse wielergeschiedenis: 9 doden en 52 gewonden.
Shortly after the outbreak of World War I, Ryser was detained for alleged espionage while racing in Poland, whereas his pacemaker was deported to Siberia. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.