45 jaar geleden werd de Amerikaanse acteur Sal Mineo bij zijn appartement in West Hollywood doodgestoken, toen hij terugkwam van een repetitie voor het toneelstuk “P.S. Your Cat is Dead” (foto Alan Warren via Wikipedia).

Drie jaar later werd Lionel Ray Williams, een voormalige pizzakoerier, veroordeeld voor de moord op Mineo. Hij was negentien toen Mineo werd vermoord. Williams kreeg 51 jaar cel voor de moord op Mineo (een mislukte beroving) en voor tien berovingen. In het geval van Mineo is Williams veroordeeld op basis van voornamelijk indirect bewijs. Zo legde Williams’ vrouw een belastende verklaring af en zei een medegevangene dat Williams tegenover hem de moord heeft bekend. Begin jaren negentig werd hij voorwaardelijk vrijgelaten, maar kort daarna kwam hij alweer achter de tralies terecht, omdat hij zich weer op het criminele pad had begeven.
Salvatore Mineo werd geboren in de New Yorkse wijk Harlem, als zoon van Siciliaanse emigranten. Op zijn negende verhuisde hij met zijn familie naar The Bronx. Al op jonge leeftijd schreef zijn moeder hem in voor acteer- en danslessen. In 1950 maakte hij zijn toneeldebuut in “The Rose Tattoo”, een stuk van Tennessee Williams. Hij speelde ook de jonge prins in “The King and I”, met Yul Brynner en Gertrude Lawrence.
Op zijn zestiende maakte hij zijn filmdebbut met “Six Bridges to Cross” (1955), met Tony Curtis. Later dat jaar vertolkte hij Plato in “Rebel without a cause”, waarvoor hij een Oscar-nominatie als beste bijrol in de wacht sleepte. Hij speelde ook een kleine rol in James Deans laatste film “Giant”.
In 1957 maakte Mineo een uitstapje naar de rock’n’roll. Hij bracht twee singles uit. De eerste was “Start Movin’ (In My Direction)”, die in Amerika dertien weken in de hitparade stond en de negende positie bereikte. Opvolger “Lasting Love” stond in de VS drie weken in de top-40 en kwam tot de 27e plaats. Daarna kwam een album uit.
Hoewel Mineo dus als zanger tamelijk succesvol was, besloot hij zich toch weer op het acteerwerk te concentreren. Tussen 1957 en 1959 speelde hij in een handvol films, waaronder “The Gene Krupa Story”, over de legendarische jazzdrummer. Mineo speelde zelf ook drums. In 1960 werd Mineo opnieuw genomineerd voor een Oscar, deze keer voor zijn bijrol in de film “Exodus”.
Langzamerhand werd Mineo minder voor films gevraagd. Tussen 1962 en 1964 speelde hij in drie films: “The Longest Day”, “Escape from Zahrain” en “Cheyenne Autumn”. Hollywood was op zoek naar nieuwe gezichten en Mineo had bovendien de tegenslag dat de geruchten over zijn homoseksualiteit toenamen. In 1965 speelde Mineo in “The Greatest Story Ever Told” en in “Who Killed Teddy Bear”. In deze laatste film, een in zwart-wit gedraaide low-budgetproductie van Joseph Cates, speelde hij een door seks geobsedeerde stalker. Thema’s als voyeurisme, masturbatie, kindermisbruik en travestie werden opvallend onverhuld aan de orde gesteld en Mineo was vaak in ontbloot bovenlijf te zien met niet meer dan een strakzittende slip, waarop werd ingezoomd. Op de Internet Movie Database vind je dan ook commentaren als: “Sal Mineo is unbelievably sensuous, erotic, neurotic, as is Elaine Stritch who plays the lesbian (…) This film captures the sleazy, unclean, dark, cold, snowy, sadomasochistic days of NYC in the mid 1960s when that city was on the decline.”
De film deed zijn carrière in Hollywood dus geen deugd en hij keerde terug naar het toneel. Zo regisseerde hij in 1969 het toneelstuk “Fortune And Men’s Eyes”, met de latere Miami Vice-ster Don Johnson in de hoofdrol. Daarnaast moest hij zich noodgedwongen beperken tot bijrollen in televisieseries en films. Zo o.m. in “Escape from the Planet of the Apes” waarin hij de rol van Dr. Milo speelde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.