Het zal morgen al tien jaar geleden zijn dat de Nederlandse wielrenner Fedor den Hertog is gestorven aan prostaatkanker.

Den Hertog was vooral legendarisch als amateur. Alhoewel hij afkomstig was uit Utrecht, kende hij zijn grootste successen bij de Amstel-ploeg. Zijn meest opzienbarende prestatie zette hij neer in 1969, toen hij tijdens de Ronde van Rheinland-Pfalz negen van de elf etappes en het eindklassement won, met 36 minuten voorsprong op de nummer twee in het klassement. In zijn acht jaren als amateur was hij de schrik van het peloton in Nederland en ver daarbuiten. Dat leverde hem de bijnaam “Iwan de verschrikkelijke” op (Iwan was zijn officiële tweede naam, al even merkwaardig als zijn eerste voornaam). Hij werd ook olympisch kampioen ploegentijdrit in 1968, met Jan Krekels, René Pijnen en Joop Zoetemelk.
Veel professionele wielerteams boden hem een contract aan, maar hij accepteerde hun aanbod niet, omdat hij bang was zijn vrijheid te verliezen. Toen hij in 1974 eindelijk beroepsrenner werd bij Frisol, was hij eigenlijk al over zijn top heen. Nochtans was hij de poulain van sportdirecteur Piet Liebregts ondanks de aanwezigheid van Hennie Kuiper in de ploeg. Toch was hij soms nog succesvol, vooral in 1977 toen hij Nederlands kampioen op de weg werd en etappes won in de Ronde van de Middellandse Zee, in de Vuelta én in de Tour de France. De Tour zou hij dat jaar niet uitrijden (hij viel o.a. samen met José De Cauwer, bij het binnenrijden van Brussel), maar wel in 1974, 1975, 1978 en 1979. Hij heeft zijn amateurcarrière als beroepsrenner nooit geëvenaard. Volgens Wikipedia had dit te maken met het feit dat Den Hertog een ernstig ongeluk had gehad en daardoor niet goed meer zag. Mede daardoor is zijn loopbaan bij de profs niet uit de verf gekomen. (Het zou dan wel interessant zijn te weten wanneer dat ongeluk precies heeft plaats gehad en wat er juist gebeurd is.)

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Fedor den Hertog (1946-2011)

 1. Beste Ronny,
  Dit artikel beantwoordt jouw vragen;
  https://wielersport.slogblog.nl/post/1/4355
  (Oekraïense moeder, details zwaar ongeluk in Waalse koers).

  Amstel ploeg: Herman Krott’s team was de ultieme vergaarbak van Nederlands koerstalent, niet minder dan 60 Amstel coureurs stroomden op 20 jaar door naar de profs. Tevens: van Amersfoort / Utrecht naar Noord-Holland is een stukje van niets.

  Succesvolle amateur maar matige prof: wellicht het verschil tussen hardrijden en koersen, Den Hertog zal het spel te zuiver gespeeld hebben. Ook was zijn naam hem vooruitgesneld, hetgeen geen voordeel bleek.

  Een uiterst kwetsbaar en lief mens, getekend door een zware jeugd (zie Sportpaleis de Jong, is vast nog ergens terug te kijken).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.