Een bestseller die ik een paar jaar na de hype gelezen heb. Het diner van Herman Koch gaat over een etentje in een sjiek restaurant met ik-verteller Paul Lohman, zijn vrouw Claire, zijn broer Serge Lohman (een vooraanstaand politicus) en diens vrouw Babette. Het etentje uit is de gelegenheid om een ernstig probleem i.v.m. met hun wederzijdse vijftienjarige pubers Michel en Rick te bespreken. Deze zijn immers de daders van een daad van zinloos geweld. De ouders staan voor een moreel dilemma: moeten ze hun zonen aangeven aan het gerecht of zoeken ze een andere oplossing? Ook de politieke ambities van Serge komen hierbij in het gedrang.

Het boek is ingedeeld in delen (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht…) met soms grote flashbacks, waardoor geleidelijk aan het drama duidelijk wordt. Het diner komt traag op gang met in het begin vooral aandacht voor kleine ergernissen i.v.m. het restaurant, de onderlinge relaties… Daarna wordt de omvang van het probleem en tegenstelling in de visies van beide ouderparen hoe ze dat probleem willen aanpakken duidelijk.

Het boek is vlot geschreven en goed gecomponeerd. Zo lees je alles via het ik-personage Paul, dat je geleidelijk aan ook als meer problematisch gaat ervaren zodat je als lezer het gevoel hebt dat je op het verkeerde been wordt gezet. Het zou interessant zijn het verhaal ook vanuit personage Serge te bekijken. Ik heb het wel moeilijk met de morele keuze die Paul en Claire maken en die de auteur de lezer opdringt door het verhaal vanuit hun perspectief te vertellen. Maar misschien is het net de bedoeling om bij de lezer een ongemakkelijk gevoel teweeg te brengen.

Weinig geloofwaardig vind ik het gegeven dat de ouderparen dit delicate gegeven net op een openbare plaats als een restaurant willen bespreken, in plaats van in de beslotenheid van thuis. In elk geval een lezenswaardig boek.

Fons Mariën, 10/12/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.