Het bloed van onschuldigen is een kanjer (meer dan 600 blz.) van de Spaanse auteur Julia Navarro en in meer dan één opzicht de moeite. Het boek beslaat in drie delen een periode van de 13e eeuw tot de 21e eeuw, speelt zich af in Frankrijk, Berlijn, Brussel, Rome, Israël en op diverse plaatsen in Spanje. Verder is er een uitgebreid aantal personages.

In het kort gezegd begint het in een eerste deel met de geschiedenis van de belegering van de katharenburcht Montségur in Zuid-Frankrijk. Een monnik die tot de Inquisitie behoort heeft in het geheim contacten met de katharen. Hij schrijft in het geheim een kroniek over de gruwelijke gebeurtenissen: de katholieke kerk en de Franse kroon roeien er met harde hand de katharen (die een afwijkend geloof aanhangen) uit. Deze kroniek wordt bezorgd aan een adellijk geslacht met sympathie voor de katharen in die streek.

Deel 2 speelt zich dan af in Frankrijk in de periode 1938-1946. Een Parijse professor gespecialiseerd in de middeleeuwen wordt door een telg uit het geslacht d’Amis gevraagd de echtheid van de 13e eeuwse kroniek (die tot het familie-erfgoed behoort) te certificeren. Prof.Arnaud is gefascineerd door de kroniek die hij wil uitgeven, en tegelijk is hij erg gekant tegen de graaf die nazisympathieën heeft en er domme esoterische opvattingen over de schat van de katharen op nahoudt.

Het derde en omvangrijkste deel speelt zich af in de hedendaagse tijd (het boek is gepubliceerd in 2007). Raymond d’Amis, zoon van de illustere graaf uit deel 2, heeft van zijn vader zijn obsessie met de katharen geërfd. Hij wil het bloed van onschuldigen (zoals in de kroniek staat) wreken en daartoe doet hij een beroep op de Cirkel, een geheime jihadistische beweging die in Europa aanslagen pleegt. Hij wil met hun steun drie aanslagen laten plegen op vooraanstaande katholieke doelwitten. Zonder het medeweten van de Cirkel heeft hij ook contact met Bosniërs die zich willen wreken op de moslims en daartoe in Istanbul een aanslag willen plegen op het Topkapi-paleis. Zo zou een oorlog tussen christenen en moslims ontketend worden. De antiterreur inlichtingendiensten in Brussel krijgen lucht van deze plannen en proberen de aanslagen te voorkomen…

Dit boek is rijk aan geschiedenis en heeft een diverse problematiek (ook het lot van de joden in Duitsland gedurende de oorlog komt aan bod evenals de huidige jihadistische dreiging). De auteur slaagt erin de uiteenlopende personages geloofwaardig te maken en de diverse verhaallijnen tot een geheel te kneden. Het boek is meeslepend en naar het einde toe een echte pageturner!

Fons Mariën, 04/08/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.