Het is weer tijd om een groot onrecht recht te zetten. Songschrijver Tom Rush viert vandaag zijn 85ste verjaardag en de arme man heeft zelfs geen Nederlandse Wikipedia-pagina! Toch vind ik hem één van de grootste songschrijvers van de twintigste eeuw.

Ik leerde hem destijds kennen via de goedkope dubbel-lp (een “sampler” zou men nu zeggen) “Fill your head with rock”, waarop CBS met al zijn paradepaardjes uitpakte. Al was de titel “rock” niet altijd van toepassing. Niet op Moondog b.v., maar ook niet op Tom Rush. Zijn “Driving wheel” vond ik nochtans (samen met de “Stomping ground” van Moondog en “The inbetween man” van Amory Kane) het beste nummer op de elpee!
Niet zo heel veel later zou ik Tom Rush dan nogmaals tegen komen, als The Walker Brothers zijn “No regrets” opnamen. Ook alweer een schitterend nummer!
Tom Rush was born in Portsmouth, New Hampshire, the adopted son of a teacher. He began performing in 1961 while studying at Harvard University. He majored in English literature. Many of his early recordings are versions of Lowland Scots and Appalachian folk songs.
A video of his performance of Steven Walters’ “The Remember Song” was placed on YouTube and to date (June 2012) it has received over 6 million plays. Writing on his website, Rush said, “I’ve been waiting 45 years to be an overnight sensation, and it’s finally happened! A video clip of my performance of The Remember Song has ‘gone viral’. I felt terrible at first, thinking I was being accused of being a musical equivalent of Ebola, but my children explained to me that this was a good thing.”
One of the earliest music videos produced (1968) for an artist by a record company, Elektra, can be found at his website, http://www.tomrush.com. It was used to promote his signature song, “No Regrets” for his “The Circle Game” album.
In 1995 was hij te gast op de Lokerse Feesten, maar volgens mij is daarvan niets te vinden op het internet. Wie hem echter eens aan het werk wil zien en vooral horen, kan ook terecht bij a number of recent videos from a 2010 concert performed in Old Saybrook. They can be found on the video website Vimeo under a search for Tom Rush. On December 28, 2012, Rush appeared at Boston Symphony Hall to celebrate fifty years in the music biz.

Ronny De Schepper
(met dank aan Wikipedia en Eddy De Saedeleer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.