Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Lana Turner werd geboren.

Lana Turner werd geboren als Julia Jean Mildred Frances Turner in Wallace (Idaho) en werd heel haar vroegere leven Judy genoemd. In 1936, toen ze 15 jaar was, werd ze ontdekt en voorgesteld aan Zeppo Marx, die destijds een agentschap voor acteurs leidde. In 1937 maakte ze haar filmdebuut in het drama They Won’t Forget van Mervyn LeRoy. In februari 1940 huwde ze met orkestleider Artie Shaw en scheidde nog datzelfde jaar van hem.
Ze brak door met hoofdrollen in een remake van de horrorfilm Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941) en in de film noir Johnny Eager (1942). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Lana één van de meest geliefde pin-ups. Na de oorlog vertolkte ze met brio de rol van femme fatale in de film noir The Postman Always Rings Twice (1946), de heel succesrijke verfilming van de roman van James M.Cain.
Daarna leek haar populariteit af te nemen, totdat ze in de film The Bad and the Beautiful (1952) te zien was. Ze werd in 1958 genomineerd voor een Oscar voor haar hoofdrol als Constance MacKenzie in de film Peyton Place. In het melodrama Another Time, Another Place (1958) speelde ze een Amerikaanse journaliste die een relatie begint met de jonge Sean Connery, hier in zijn eerste rol van enige omvang.

66 stephen crane

De vierde echtgenoot van Lana Turner was Tarzan-acteur Lex Barker. Hij verkrachtte meerdere malen haar tienjarige dochter Cheryl Crane (de dochter van Lana’s tweede echtgenoot, de gokverslaafde miljardair Stephen Crane, die later met Martine Carol zou trouwen). Geen wonder dat het totaal ontwrichte meisje vier jaar later (op 4 april 1958) haar moeders minnaar, de gangster-gigolo Johnny Stompanato (bijgenaamd Oscar, omdat zijn lid precies even lang zou zijn als het fameuze beeldje) vermoordde met een broodmes toen hij Lana op een avond sloeg.

67 johnny stompanato

Volgens Lana Turner is haar turbulent “liefdesleven” (als men dat zo mag noemen) ook de reden waarom Cheryl “lesbisch is geworden”. Alhoewel Lana Turner (die de politie eerst wou doen geloven dat ze zelf de moord had gepleegd) van het proces (de dochter werd uiteraard vrijgesproken) gebruik maakte om haar slabakkende carrière wat nieuw leven in te blazen, werd de verfilming van deze gebeurtenis (“Where love is gone”) zowaar gedraaid met haar rivale Susan Hayward in de hoofdrol. Turner reageerde met het Douglas Sirk-melodrama Imitation of Life (1959), een film waarin toch nog een aantal herkenningspunten werden verwerkt. De film is immers een portret van een zelfzekere en ambitieuze weduwe, Lora Meredith (Lana Turner), met een jonge dochter (Sandra Dee). Ze is vast van plan om in deze mannenwereld als actrice te slagen, maar dat gebeurt ten nadele van haar dochter en haar minnaar (John Gavin) die het opgeeft en met iemand anders trouwt. Haar ideologische ‘spiegel’ is haar Afro‑Amerikaanse huishoudster (Juanita Moore) die de perfecte moederrol probeert te vertolken voor haar dochter Sarah Jane (Susan Kohner) en de zorgzame ‘mammy’ vertolkt voor haarzelf. Sarah Jane zit in een onmogelijke positie als dochter van de meid en vriendin van de jonge dochter. Ze tracht zich als een blanke te laten doorgaan, maar wordt afgetuigd, heeft constant ruzie met haar moeder en verlaagt zich door in een zwoele nachtclub te gaan werken. Te midden moeder/dochter conflicten en raciale spanningen zien we hoe Meredith evolueert. Ze staat voor een moeilijke keuze. Enerzijds kan ze haar carrière als actrice verderzetten maar anderzijds is de druk van haar omgeving/samenleving bijzonder groot om haar in een rol van echtgenote/huisvrouw/moeder te duwen. Het einde van de film is een meeslepende beschouwing van Sarah Janes pogingen om te leven in de wereld van de blanke show‑business, culminerend in een emotionele begrafenis van haar moeder met Mahalia Jackson die “Trouble of the world” zingt.
Het drama Madame X (1966) werd het laatste succes van Lana Turner, al werd haar laatste film zelfs nog in 1991 uitgebracht. Ze stierf in 1995 aan keelkanker. (Gebaseerd op Wikipedia)

Een gedachte over “Lana Turner (1921-1995)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.