“Als we de geschiedenis van het universum zouden afspelen over een periode van 24 uur – als een verschrikkelijk lange avant-gardefilm – zou de geschiedenis van de mens in 1/400ste van een seconde voorbij zijn, nog voor de credits over het scherm waren gerold.”
Het begin van alles met als ondertitel “in tweehonderd pagina’s (min of meer)” is een vertaling van een boek van de Amerikaanse geofysicus David Bercovici, hoogleraar aan de Yale University. Het is duidelijk bedoeld als een popularisering van de wetenschappelijke kennis over de geschiedenis van het heelal, te beginnen met de ‘big bang’. Hoe zijn het universum en de sterrenstelsels tot stand gekomen? Hoe komen sterren tot stand? En vervolgens zonnestelsels en planeten? Vervolgens gaat de auteur verder over de aarde, het ontstaan van de continenten, de oceanen en de atmosfeer. Verder heeft hij het over klimaat en leefbaarheid op deze planeet aarde, over het ontstaan van het leven en ten slotte over het ontstaan van de mens. Met andere woorden hij verklaart ‘het begin van alles’ voor zover de huidige wetenschappelijke kennis dat toelaat. Hij is niet te beroerd om op sommige punten toe te geven dat er nog hiaten in die kennis zijn, of dat er verschillende theorieën zijn over een bepaalde kwestie.
Hoewel dit boek duidelijk een poging tot popularisering is, is de lectuur ervan voor een leek als ik vaak erg moeilijk. Dat duidt volgens mij op de enorme complexiteit van de materie, die vooral een kwestie van natuurkunde, chemie, geologie, klimaatonderzoek en ten slotte van biologie is. In zijn geheel brengt dit boek toch een groot verhaal dat je kan volgen zonder alle details te begrijpen. In het kort: een ontzettend boeiende maar ook ontzettend complexe materie.
Fons Mariën, 21/09/2017