Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de Temsese violist Achiel Vermeiren is overleden. Luc De Ryck schreef destijds over hem het volgende in memoriam…

Op 8 februari 2001 overleed, op 88-jarige leeftijd, Achiel Vermeiren. Hij was 35 jaar beroepsviolist, waarvan bijna 33 bij het NIR-orkest. Op 25 augustus 2002 overleed ook zijn echtgenote, Helena De Pauw, 82 jaar oud.
Achiel Vermeiren werd geboren in Temse op 1 mei 1912 als 3de/4de kind (het was een tweeling) van de zes kinderen van bakker Frans Vermeiren en Celestine Van Puyenbroeck. Hij liep school bij de Broeders van Liefde, waarna hij op 14-jarige leeftijd werkzaam werd in de bakkerij van zijn vader, in Temse alomgeprezen voor haar verfijnde patisserie.
Zoals vele Temsenaren leerde Achiel muziek bij koster Frans D’hooghe in ’t Missiehuisje in de Akkerstraat. De legendarische koster voelde Achiels begaafdheid aan en onderrichtte hem naast notenleer ook viool. Hij nam privé-les bij Peter Saenen, professor aan het Conservatorium van Antwerpen (hoogste graad), wat hem leidde tot het conservatorium van Antwerpen. In 1933 behaalde hij het einddiploma met grote onderscheiding.
Achiel Vemeiren bleef patissier en dus liefhebber-muzikant tot 1942. Via een examen werd hij lid van de Alhambra-opera in Brussel. Na de oorlog speelde hij zes maand bij het orkest van het (Waalse) ABC-theater, waarna hij – opnieuw via examens – zijn levensdroom tot werkelijkheid maakte en lid werd van het omroeporkest van het NIR (later BRT). Hij speelde eerste viool. Met het NIR-orkest reisde hij nagenoeg heel Europa door. In zijn 32 jaar lange loopbaan kende hij drie dirigenten: Léonce Gras, Jef Verhelst en Fernand Terby. Hij speelde onder vermaarde gastdirigenten als Daniël Sternefeld, Choe May, Rodan, Prichard, Goulla… en begeleidde beroemdheden als Maria Callas, Franco Corelli, Renata Tebaldi…
65 jaar oud geworden, ging hij in 1977 met pensioen. Hij bleef wel repeteren en studeren, gaf privé-les, was nog twee jaar solist in het Brusselse operettetheater Gaité en meerdere jaren solist bij het operettegezelschap De Bietjes in Dilbeek, dat hij ook twee jaar dirigeerde. Hij zette zijn muzikale activiteiten stop in 1982, 70 jaar oud, maar bleef wel een geregeld concertbezoeker.
Als amateur had Achiel Vermeiren mee kleur gegeven aan het rijke muzikale leven van Temse vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk speelde hij klarinet bij de harmonie Sint-Cecilia, later viool bij de symfonieën Edgard Tinel en Crescendo. Hij gaf recitals en fungeerde als orkestleider en muziekbewerker voor de revues van de toneelvereniging Nut en Vermaak. In 1940 stichtte hij samen met Filip Aertgeerts het Melody-orkest, dat uitsluitend concerten gaf en waarvan hij dirigent en bezieler was. Het omvatte Temses toonaangevende liefhebbersmuzikanten uit die tijd.
Achiel Vermeiren was ook uitvinder. Van de talrijke vernuftige zaken die hij creëerde, zijn er zes waarop hij een patent heeft genomen.
Hij huwde in 1942 met Hélène De Pauw (Temse). Zij kregen één dochter (Maria).
Achiel Vermeiren was een Vlaamsvoelend man. Met zijn echtgenote woonde hij eerst in Schaarbeek (1942-1959). Als gevolg van de taaltoestanden verhuisden zij naar Sint-Lambrechts-Woluwe, waar Achiel ook overleed. De jongste jaren was zijn gezondheid tanend.
Een zeer uitgebreide levensloop van Achiel Vermeiren werd gepubliceerd in de weekbladen De Voorpost van 19/10/1979 en De Cirkel van 12/3/1980; auteur: Luc De Ryck. Die reportage vormde de basis van de bijdrage Achiel Vermeiren, van pasteibakker tot violist in de rubriek Temse zendt zijn zonen uit (11), gepubliceerd in het gemeentelijk Informatieblad van juni 1991. De bovenstaande biografie is daarvan een ingekorte versie. (Met dank aan Raymond Thielens voor de foto)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.